Tom Dumoulin

Ronde van Italië: Tom Dumoulin in het roze?

De Nederlandse wielrenner Tom Dumoulin krijgt op 16 mei 2017 de kans om de roze leiderstrui te pakken in de Ronde van Italië. Hiervoor moet hij een gat van 30 seconde dichten op de huidige leider Nairo Quintana. Geen onmogelijke uitdaging, stelt Dumoulin.

Parcours

Dit heeft volgens de 26-jarige renner vooral te maken met het parcours van de rit. “Dat is precies zoals ik het graag wil hebben. Heuvelachtig en lang. Hoe langer, hoe beter, zeker als het draait om tijd winnen op concurrenten.”

Toch moet het publiek volgens Dumoulin niet te veel hopen op een roze trui in Nederlands bezit. “Zelfs wanneer ik in goede doen ben, betekent dat niet automatisch dat ik de zege pak of de roze trui verover.”

De truien

Tijdens een wielerronde zijn er verschillende klassementen. De leiders van deze klassementen zijn te herkennen aan een shirt in een bepaalde kleur. Dit is ook het geval tijdens de Ronde van Italië (ook wel Giro d’Italia genoemd). Wij hebben een overzicht gemaakt, zodat u weet wat zij betekenen als u ze signaleert op tv.

De roze trui
Giro

De roze trui wordt gedragen door de leider van het algemeen klassement. Degene die aan het einde van de wedstrijd bovenaan deze lijst staat, wordt tot winnaar van de Ronde van Italië gekroond. De trui is roze, omdat de sportkrant die de wedstrijd organiseert (La Gazzetta dello Sport), op roze papier wordt gedrukt. Op de foto hierboven ziet u Tom Dumoulin in de roze trui tijdens een eerdere editie van de Giro d’Italia.

De paarse trui

paarse trui
De paarse trui is voor de renner die het puntenklassement wint. Tijdens de ronde worden er op plekken in het parcours lijnen gelegd. De deelnemer die het vaakst als eerste over deze lijnen komt, verdient het meeste punten en wint dit klassement. Tussen 2010 en 2016 was deze trui rood, maar sinds 2017 is het shirt weer paars.

De blauwe trui

blauwe trui

De Giro d’Italia kent ook een bergklassement voor de beste klimmer. Degene die deze lijst aanvoert, krijgt de blauwe trui. Het bergklassement werkt net zoals het puntenklassement, alleen liggen de lijnen hier bovenaan de bergen.

De witte trui
witte trui

Tot slot is er nog de witte trui. Die wordt toegekend aan de beste jonge renner uit het klassement. De winnaar is altijd onder de 25 jaar.

Over de Giro

De Giro d’Italia, of kortweg de Giro, is 1 van de 3 grote wielerrondes van Europa. De andere zijn de Tour de France en de Ronde van Spanje. De Giro bestaat meestal uit 21 etappes, verdeeld over een aantal weken.
In 2017 beleeft de wedstrijd haar honderdste editie.

Zoals al eerder gezegd, maakt de Nederlander Tom Dumoulin op 16 mei 2017 kans om de roze trui te pakken. De rit van die dag wordt niet live uitgezonden op tv, maar u kunt wel kijken naar een samenvatting. Deze is om 19:25 uur te zien tijdens het dagelijkse Girojournaal op NPO 3.

(Bron: ANP, website Giro d’Italia)

Geef een antwoord