Federer

Roger Federer (41) zwaait af: gentleman en koning van Wimbledon

Eén van de grootste sporters van de 21e eeuw stopt ermee. Roger Federer (41) speelt, samen met vriend én rivaal Rafael Nadal, zijn allerlaatste tenniswedstrijd. Tijd om nog 1 keer terug te blikken op de rijke carrière van de Zwitserse gentleman.

20 grand slams, de koning van Wimbledon

Roger Federer wordt op 8 augustus 1981 in Basel geboren. Aan het einde van de 20e eeuw debuteert hij op de grootste tennistoernooien. Na de millenniumwisseling volgen al snel de grote successen. In 2003 wint hij voor het eerst op Wimbledon, 1 jaar later prolongeert hij zijn titel in Londen én pakt hij de Australian Open en de US Open. Als jonge twintiger heeft hij dus al 3 van de 4 grootste toernooien (Grand Slams) gewonnen. Federer maakt zijn erelijst in 2009 compleet, met het winnen van Roland Garros.

Het zal uiteindelijk zijn enige eindzege zijn op het gravel van Parijs, waar Nadal jarenlang de dienst uitmaakt. Daar staan echter nóg 19 Grand Slam-titels tegenover. Federer wint 5 keer de US Open en 6 keer de Australian Open, maar voelt zich het beste thuis op het gras van Wimbledon. Daar is hij met 8 eindzeges de recordwinnaar. In 2008 wint hij met landgenoot Stanislas Wawrinka Olympisch goud voor Zwitserland in het dubbelspel. 4 jaar later staat hij in de individuele Olympische finale, maar moet hij na een nederlaag tegen Andy Murray genoegen nemen met zilver.

Grote concurrentie, fysieke problemen

Op het moment van die Olympische finale in 2012 is Federer de 30 al gepasseerd. Daarna volgen een paar magere jaren, ondanks 2 Australian Open-zeges in 2017 en 2018 en zijn laatste Wimbledon-titel in 2017. Niet alleen de moordende concurrentie van Nadal, Murray en Novak Djokovic speelt hem parten, ook zijn eigen lichaam werkt niet altijd mee. Sinds 2020 moet hij 8 van de 11 de Grand Slams (Wimbledon gaat in coronajaar 2020 niet door) overslaan.

In september 2022 kondigt hij zijn afscheid aan. ‘Zoals jullie weten, heb ik de afgelopen jaren veel voor mijn kiezen gekregen, in de vorm van blessures en operaties. Ik heb hard gewerkt om mijn topvorm weer te halen. Maar ik ken de beperkingen van mijn lichaam, dat mij nu een duidelijke boodschap heeft gegeven’, laat hij weten in een verklaring via Twitter. Op 23 september 2022 neemt hij afscheid tijdens de Laver Cup, een internationaal tennistoernooi dat hij zelf heeft helpen opzetten. Nadal is dan namens Team Europa zijn dubbelpartner, de Amerikanen Jack Sock en Frances Tiafoe (Team Rest van de Wereld) zijn zijn laatste tegenstanders.

Bewonderd door liefhebbers én collega’s

Federer is actief geweest in een historisch sterk tennistijdperk, maar zwaait af als één van de allergrootsten ooit. Tussen februari 2004 en augustus 2008 heeft hij een record gevestigd dat wellicht voor eeuwig blijft staan. Hij staat liefst 237 weken achtereen op plek 1 van de wereldranglijst. Jimmy Connors – in de jaren 70 goed voor 160 achtereenvolgende weken – volgt op gepaste afstand en steekt zijn bewondering niet onder stoelen of banken. “Dit is het tijdperk van de specialisten, je hebt gras-, hard court- en gravelspecialisten. En je hebt Roger Federer”, laat Connors zich ooit ontvallen.

Federer is namelijk meer dan alleen een prijzenpakker. Hij is een tennisicoon die ook bij zijn rivalen grote bewondering afdwingt. De verfijnde technicus heeft zich bijna 20 jaar staande gehouden in de absolute wereldtop en is altijd van onbesproken gedrag gebleven. Een gentleman die ook zijn waardigheid behoudt als hij een wedstrijd verliest.

Dat hij zelf zijn afscheid kan regisseren, past bij zijn status. Het zal alleen even wennen worden voor de tennisliefhebbers én voor zijn collega’s. “Hij is één van de belangrijkste spelers uit mijn carrière. Nu stopt hij ermee, dat zal een moeilijk moment worden. Maar ik ben dankbaar dat ik nog 1 keer met hem samen mag spelen.” Was getekend: eeuwige rivaal Rafael Nadal.

(Bron: @RogerFederer, Ultimate Tennis Statistics, Sports Feel Good Stories, NOS, Wimbledon, US Open, Australian Open, Roland Garros. Foto: ANP)

Geef een reactie