schrale neus

Rode en schrale neus door snuiten verhelpen

Herhaaldelijk snuiten kan uitdraaien op een pijnlijke, rode en schrale neus. Wie flink verkouden is of hevig last van hooikoorts heeft ontkomt er vaak niet aan om zakdoeken te gebruiken, maar wij hebben tips om schrale plekken te verzorgen en te verhelpen.

Gebruik zakdoeken anders

Een schrale neus verergert door vaak te snuiten in een zakdoek. Een snotterige neus is vochtig en daardoor kwetsbaarder voor de wrijving. Ook droogt de neus er sneller door uit, met een pijnlijke huid tot gevolg. Het kan dan helpen om voor zachtere tissues te kiezen, liefst met een verzorgende lotion of aloë vera erin. Let er tijdens het snuiten daarnaast op dat u zo min mogelijk wrijft of knijpt, maar liever zachtjes dept.

Douche niet te heet

Niet alleen door wrijving droogt de huid extra uit. Ook te heet water heeft dit effect. Zeker bij wie niet alleen heet, maar ook lang en zeer regelmatig doucht. Dan wordt de buitenste laag van de huid en het vetlaagje dat er van nature op zit namelijk aangetast. Wie van zichzelf een vrij vette huid heeft, zal minder snel klachten ondervinden. Maar bij het stijgen van de leeftijd wordt de huid over het algemeen steeds droger. Dan kan een erg warme douchebeurt een ware aanslag op de huid betekenen. Heeft u last van een schrale neus, zorg dan voor een niet te hoge watertemperatuur.

droge huid
Lees ook: Tips tegen een droge huid en gescheurde mondhoeken

Smeren van de schrale neus

Maak de neus voorzichtig schoon met een warm (niet heet) washandje en smeer vervolgens een vocht inbrengende crème op de schrale plekken. Herhaal dit enkele keren per dag om de huid goed gehydrateerd te houden. En breng ’s avonds voor het slapen gaan een extra dik laagje aan. Gebruik geen producten die de huid extra irriteren, zoals zeep of crème met parfum erin.

Weerstand verhogen

Des te langer een verkoudheid aanhoudt, des te langer houdt ook een schrale neus aan. In een eerder artikel vertellen we hoe u uw weerstand kunt verhogen. Onder andere door beweging in de buitenlucht, een goede nachtrust en gezonde voeding.

(Bron: HLN, Santé, InfoNu.nl, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Anna4759 says:

    Vaseline werkt ook prima…

  2. Jeanmarchand says:

    Maak of houdt je neus vrij door een gesneden ui bij je te leggen. Het looizuur maakt je neus vrij. Ook een aerosol met zout water is goed als extra behandeling.