hersenfuncties

Relatie verslechtering hersenfuncties en hartproblemen ontdekt

De hersenfuncties van hartpatiënten gaan net als bij ieder ander achteruit als zij ouder worden. Toch gaat het bij mensen die binnen deze groep vallen sneller dan bij mensen zonder zo’n ziekte. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het Maastrichtse ziekenhuis UMC+.

Sneller verslechteren

Om dit vast te kunnen stellen, doen de onderzoekers 12 jaar lang onderzoek naar de relatie tussen hart- en vaatziekten en de hersengezondheid. Hiervoor worden bijna 2000 mensen onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dus dat verouderende hartpatiënten sneller aan hersenfuncties inboeten dan mensen zonder een dergelijke kwaal. Zo verslechtert hun geheugen, aandachtsspanne en de snelheid van informatieverwerking sneller. Vooral patiënten met een vaatvernauwing lopen extra risico om dit te ervaren.

Tijd voor actie

Volgens hoofdonderzoeker Sebastian Köhler zijn deze onderzoeksresultaten reden voor actie. “Vanuit preventief oogpunt is het dus van belang om tijdig en zorgvuldig in te grijpen vanaf het moment dat de eerste hart- en vaatklachten zich aandienen. Aanpassing van leefstijl is daar bijvoorbeeld een belangrijke factor bij. Dat is dus niet alleen goed voor hart en vaten, maar ook voor het brein.”

(Bron: UMC+, ANP, de Telegraaf)

Geef een reactie