kankermedicatie

Patiëntenorganisatie wil dure kankermedicatie namaken

Patiëntenorganisatie Inspire2Live wil een kankermedicijn namaken als aanklacht tegen de torenhoge prijzen die de farmaceutische industrie vraagt voor sommige geneesmiddelen. Door deze hoge prijzen kunnen ziekenhuizen het soms niet betalen, waardoor de medicijnen niet volledig vergoed worden en er volgens Inspire2Live onnodig mensen overlijden.

Medicijnen namaken

De patiëntenorganisatie wil een duur long-of eierstokkanker medicijn namaken met de hulp van Cinderella Therapeutics, een stichting die geneesmiddelen ontwikkelt zonder winstoogmerk. Zij zijn in staat om dure medicijnen na te maken, waaronder de 2 die Inspire2Live op het oog hebben. Sterker nog: het eierstokkanker medicijn hebben zij al eens gemaakt.

15 jaar patent

Volgens Inspire2Live kosten de namaakversies van de medicijnen slechts 1 10de van de tienduizenden euro’s die de originele ontwikkelaars ervoor vragen. De medicijnmakers kunnen ze zo duur maken omdat zij na ontwikkeling zeker 15 jaar het patent mogen houden en dus ook de prijs mogen bepalen. Hier wil de patiëntenorganisatie graag verandering in brengen door bewust dit patent te schenden. Door het schenden van dit patent, sturen zij aan op een rechtszaak. Een rechtszaak die er idealiter voor moet zorgen dat de politiek flink wakker wordt geschud. “Tegenover het patentrecht staat het recht op zorg voor gezondheid, vastgelegd in Europese wet- en regelgeving. De rechter moet daar een principiële uitspraak over doen”, zegt Peter Kaptein, die de leiding heeft over de patiëntenorganisatie hierover tegen Het Parool.

Niet kansloos

Hoewel Inspire2Live het zal moeten opnemen tegen gigantische bedrijven, acht ervaren zorgadvocaat Arnold Versteeg hen niet kansloos. “Het patentrecht is weliswaar heel sterk, maar de eigenaar mag er geen misbruik van maken. Daar lijkt het bij farmaceutische producenten soms wel sterk op. De patentbezitter moet rekening houden met de gebruiker, zeker bij medicatie die invloed heeft op leven of dood”, zegt hij in Het Parool.

Betere onderhandelingspositie

Momenteel moet de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vaak lang onderhandelen met de ontwikkelaar als Nederlandse ziekenhuizen een middel willen bemachtigen dat heel duur is. Om de onderhandelingspositie te verbeteren, start er in 2018 een proef waarin de leden van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) samen medicamenten tegen kanker gaan inkopen. Zo drukken zij de kosten.

(Bron: NOS, Het Parool, de Volkskrant, site Inspire2live en Cinderella Therapeutics)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Zojuist even een beetje rondgesjouwd op het internet en verdomd, ik had gelijk. De farmaceutische is een miljardenindustrie. En net als zorgverzekeraars “bedrijfsmatig begaan” met mensen met héle nare, vaak levensbedreigende ziekten. De Euro staat voorop. Pas als dié is veiliggesteld is de beurt aan de patiënt. Dodelijke ziekten zijn business. Inspire2live staat op tegen iets wat zo verschrikkelijk machtig is dat ik me zeer afvraag hoe deze zaken zich zullen ontwikkelen. Komen natuurlijk spijkerharde rechtszaken van en wie oh wie is strakjes de Sjaak?