Duur 02:22
Gepubliceerd op 21 november 2016

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering?

De premies van zorgverzekeraar Menzis voor een basiszorgverzekering stijgen fors in 2017. Maandelijks zijn klanten komend jaar 119 euro kwijt, tegen 107 euro dit jaar, een verschil van 11 procent. Menzis verwacht, net als andere grote verzekeraars, dat de zorgkosten in Nederland de komende jaren blijven stijgen. Hoog tijd om eens kritisch naar uw zorgverzekering te kijken. U heeft tot 31 december 2016 de tijd om uw huidige zorgverzekering stop te zetten en u aan te melden bij een nieuwe verzekering. Maar wat is verstandig? En waar moet u op letten? Het Nibud geeft handige tips:

Stel prioriteiten

Of u uiteindelijk nu wel of niet de overstap maakt, het is altijd goed om jaarlijks een vergelijking te maken van de verschillende zorgverzekeringen. Daarbij moet u uiteraard eerst een aantal dingen op een rij zetten:

  • Wilt u een uitgebreide verzekering of betaalt u liever een lagere premie en neemt u het risico dat u zelf meer moet bijbetalen?
  • Heeft u extra zorg nodig?
    • Beoefent u bijvoorbeeld een sport met een grote kans op blessures?
    • Moet u vaak naar de tandarts of wilt u graag zwanger worden?
  • Wat vindt u belangrijk bij een zorgverzekering?
    • Wilt u alleen een voordelige premie?
    • Of speelt ook de extra dienstverlening of de keuzevrijheid van het behandelende ziekenhuis een rol?

Maak de vergelijking

Als u weet wat u precies wilt verzekeren en wat u daarbij belangrijk vindt, dan kunt u polissen en aanbieders vergelijken. Er bestaan verschillende vergelijkingssites, maar geen van die sites is momenteel onafhankelijk. De sites verdienen er geld aan als u uiteindelijk via hen een verzekering afsluit. Ze zijn dus niet altijd even objectief. De websites ConsuWijzer en Wijzer In Geldzaken geven handige tips en informatie over zorgverzekeringen. Ook op de website van de Consumentenbond vindt u een handig overzicht van wat er in 2017 allemaal verandert op het gebied van zorgverzekeringen.

Lage premie

Veel zorgverzekeraars bieden u een lage premie aan, waardoor de verzekering aantrekkelijk lijkt. Maar dit pakt in veel gevallen juist duurder uit. Controleer de voorwaarden van een verzekering daarom goed, voordat u haar afsluit. Een aantal aandachtspunten:

  • Door voor een hoger eigen risico te kiezen, heeft u vaak een lagere maandelijkse premie. Houd er echter rekening mee dat u dat eigen risico wel direct moet kunnen betalen. Zet het eigen risico aan het begin van het jaar eventueel apart, zo kunt u het altijd betalen.
  • Sommige verzekeraars zijn beperkt in het aantal ziekenhuizen en zorgaanbieders dat zij gecontracteerd hebben. Bent u al onder behandeling bij een ziekenhuis of andere specialist? Controleer goed of uw verzekeraar die zorgaanbieder nog altijd vergoedt. Bent u nog niet onder behandeling? Zoek dan goed uit of de ziekenhuizen en zorgaanbieders die uw verzekering onder contract heeft goed te bereiken zijn.
  • Slikt u medicijnen? Controleer of de zorgverzekering deze medicijnen nog vergoedt.
  • Niet alle verzekeraars zijn telefonisch bereikbaar, u kunt dan alleen per mail of via een chat op de website contact met ze opnemen.
  • Een tandverzekering vergoedt vaak een maximum bedrag per jaar. Reken uw tandartspremie om naar het bedrag per jaar. Denkt u dat uw tandartskosten dat jaar lager zullen zijn? Dan is het goedkoper om de tandartspremie te laten vervallen en zelf de tandartsrekening te betalen.

Een nieuwe verzekering afsluiten

Heeft u de verzekeringen met elkaar vergeleken en de keus gemaakt om over te stappen naar een nieuwe verzekering? Dan kunt u de nieuwe zorgverzekering afsluiten en uw oude verzekering opzeggen.

Let op:

  • U moet uw nieuwe zorgverzekering uiterlijk vóór 1 februari afsluiten. De startdatum van uw verzekering is met terugwerkende kracht dan 1 januari.
  • U moet uw oude zorgverzekering vóór 1 januari opzeggen. Als u dit niet doet, dan loopt uw verzekering gewoon door. Wilt u dat uw nieuwe zorgverzekeraar dit voor u regelt? Dan moet u zich vóór 1 januari bij de nieuwe verzekering aanmelden, zodat zij deze taak van u over kunnen nemen.
  • Als u te laat bent met het afsluiten van een zorgverzekering, loopt u kans een boete te krijgen. Het is in Nederland namelijk verplicht om een zorgverzekering te hebben.

Grijp die kans!

Ouderen doen maar weinig om geld te besparen op de ziektekostenverzekering, zo blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie ANBO. Alleen een basisverzekering, het vrijwillig eigen risico verhogen of zelf de tandartskosten betalen. Het zijn allemaal mogelijkheden om de maandelijkse premie met enkele tientjes te drukken, maar gretig aftrek vinden ze niet bij de zorgverzekerde op leeftijd. Directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO: “Dat is ook begrijpelijk, want veel senioren weten op voorhand al dat ze zorgkosten hebben. Wie gezond is én geen kosten verwacht kan overwegen dit risico te nemen. Maar anders zijn deze opties zeker niet aan te raden.”

Veiligheid

Ouderen kiezen vooral voor een veilige manieren om te besparen op hun zorgverzekering. Zo kiest 43 procent ervoor zich collectief te verzekeren. Ook is er een klein percentage dat de premie in één keer betaalt. Den Haan: “Door in een keer te betalen krijg je een paar procent korting. Op het jaarbedrag scheelt dat toch weer gauw een paar tientjes. Nu de zorgverzekering komend jaar gemiddeld bijna maandelijks 10 euro stijgt zijn alle kleine beetjes mooi meegenomen.”

Hulp nodig?

“Het loont om goed te onderzoeken of de huidige zorgverzekering nog passend is, inhoudelijk maar ook financieel. Niet alleen is er vaak toch aanzienlijk in euro’s te besparen maar ook is het belangrijk om te kijken of alle benodigde zorg nog goed verzekerd is,” stelt Den Haan. Wilt u onafhankelijk advies over uw zorgverzekering? Bel dan met de ANBO SUCSEZ Zorgadvieslijn: 0182- 304500. Gediplomeerde zorgadviseurs geven advies of de huidige zorgverzekering nog wel past bij de zorgbehoefte en hoe de dekking van bepaalde medicijnen bij andere zorgverzekeraars is.

(Bron: Nibud, ANBO)

Geef een reactie

Reacties (4)

    peter61j says:

    vergelijken is goed.
    maar een normaal mens ,
    word geen wijs meer uit dat zooitje

    Helpfuljosh says:

    Een echt goede keuze kun je maken als je in een glazenbol je toekomst hebt gezien. In maart wordt ik van mijn fiets gereden en dan heb ik lang fysiotherapie nodig.
    Het systeem was geloof ik ooit op solidariteit gebaseerd nu is verworden tot een jungle waarin je alleen met geld veilig bent omdat je een dure verzekering kan afsluiten die alle risico’s afdekt.

    Ik heb vorig jaar mijn zorgverzekering opgezegd (met de opzeg hulp van http://www.sepastop.eu/nl-nl) en ben nu Europees verzekerd scheelt me de helft!
    Al is het een sobere verzekering, heb in ieder geval een stuk minder eigen risico.

    Hanneman says:

    Wat een onmogelijke vraag. Wil men wel of niet overstappen van de ene criminele organisatie naar de andere? We moeten in dit land als de bliksem overstappen op een ander zorgsysteem. Het Nationale Zorgfonds lijkt mij het eerlijkste. De in een reactie gemaakte opmerking over de totale ondermijning van de solidariteit is een absolute waarheid. Dat “het gewone volk” nu met een calculator aan de gang moet is ook van de gekke. Terwijl “men” dat doet zitten in de hoofdkantoren de échte financieel specialisten te werken aan formules waardoor al het volkse gecalculeer teniet wordt gedaan. Als strakjes blijkt dat ik te weinig heb gegymnastiekt op de lagere school krijg ik een boete. Specialisten van Menzis, Zilveren Kruis en andere soortgelijke clubs zijn absoluut op zoek hoe op de vreemdsoortigste manieren allerlei verstrekkingen kunnen worden afgeschaft en waar maar enigzins mogelijk een náheffing is te incasseren. Ondertussen is de zo goed als voltallige oppositie tegen het uitkeren van winsten door zorgverzekeraars. De minister is van mening dat die winsten wél moeten/mogen worden uitgekeerd omdat dat zou leiden tot een “verbetering van de zorg” en “meer efficientie”. Ja……… ammehoela! Ik bid dat u strakjes door uw stemgedrag bij zult dragen aan een verandering van deze afgrijselijke financiele zorgindustrie. Dus; Stem gezond!

    oosterwijck says:

    Wees wijs en wacht even op het nationaal zorgfonds. Overstappen heeft geen enkele zin. Het ene jaar is de ene criminele zorgindustrie duurder als de andere en volgde jaar weer andersom. Ik ben nog nooit overgestapt en zal het ook nooit doen. Overstappers dragen bij aan het bestaansrecht van dit kosten verslindende circus. Wacht even op verkiezingen en stem SP

Bekijk ook

Meer