Ouderenbond wil snel vaccins tegen infectieziekten

Vaccins voor ouderen tegen pijnlijke ziektes zoals gordelroos, kinkhoest en longontsteking. Ouderenbond Unie KBO vindt dat die vaccins zo snel mogelijk in het Rijksvaccinatieprogramma moeten komen. Minister Schippers had al

Extra vatbaar

De bond vindt dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid haast moet maken met vaccins voor ouderen. 70 procent van de 65-plussers in ons land heeft last van chronische aandoeningen en zijn daardoor extra vatbaar voor infectieziekten. Vaccins kunnen besmetting met bijvoorbeeld gordelroos, longontsteking en kinkhoest voorkomen. In het buitenland is het vaccineren van ouderen tegen infectieziektes gebruikelijker dan in Nederland. Zo wordt in Engeland vanaf het zeventigste levensjaar tegelijk met de griepprik gevaccineerd tegen gordelroos.

Langere kosten gezondheidszorg

Een integraal preventiebeleid voor senioren zorgt er volgens Unie KBO-directeur Manon Vanderkaa voor dat ouderen gezond langer thuis wonen en sociaal actief blijven. “Dat vertaalt zich terug in lagere kosten voor de gezondheidszorg.” Volgens de Unie had Minister Schippers toegezegd nog voor het einde van 2015 met een advies te komen. Inmiddels is deze toezegging voor de tweede keer uitgesteld naar mei van dit jaar. Unie KBO biedt dinsdag 29 maart 2016 een petitie aan bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord