Ouderen zitten het minst, maar nog steeds teveel

Nederlanders brengen dagelijks gemiddeld 8,7 uur zittend door, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Leefstijlmonitor, een samenwerkingsverband van o.a. RIVM, VeiligheidNL en CBS.

Jong geleerd

Jongeren van 12 tot 20 jaar scoren het hoogst, met gemiddeld 10,4 uur per dag. In het onderzoek schatten respondenten zelf in hoelang ze gemiddeld zitten tijdens werk, school of studie, vervoer of vrije tijd. Activiteiten die bij jongeren een belangrijke bijdrage leveren aan de hoge score zijn zitten tijdens de les, huiswerk maken, computeren of tabletgebruik. Kinderen (4 tot 12 jaar) en ouderen (65 jaar en ouder) zitten gemiddeld het minst. Zij zitten respectievelijk 7,3 en 7,2 uur per dag.

Weekend

In het weekend brengen de meeste Nederlanders gemiddeld minder uren zittend door dan doordeweeks. Dit geldt echter niet voor de ouderen. Het aantal uren dat zij op een weekenddag of een doordeweekse dag zitten is ongeveer gelijk.

Lager opgeleiden zitten minder

Van de mensen van 25 jaar en ouder brengen lager opgeleiden dagelijks gemiddeld 2 uur minder zittend door dan de hoger opgeleiden. De lager opgeleiden zitten gemiddeld 7,6 uur ten opzichte van 9,5 uur bij hoger opgeleiden. Dit verschil is vooral zichtbaar op doordeweekse dagen en met name zitten op het werk speelt hier een rol.

Veel zitten levert grote risico’s op

Langdurig zitten heeft risico’s voor de gezondheid. Er zijn aanwijzingen dat veel zitten kan leiden tot bijvoorbeeld overgewicht, type 2 diabetes en vervroegde sterfte; ook als mensen wel voldoende sporten of bewegen. Tot op heden is er in Nederland nog geen norm voor zitgedrag. Dit wordt op verzoek van Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2016/2017 wel meegenomen in de evaluatie van de huidige beweegnormen.

Geef een reactie