aids fonds

Op weg naar een wereld zonder aids

In Nederland is aids dankzij goede behandeling naar de achtergrond verdwenen. Toch sterven er wereldwijd elke dag nog 300 kinderen aan de gevolgen. Aidsfonds zegt op een historisch keerpunt te staan in de aidsbestrijding. Alle kennis is namelijk in handen om de epidemie voorgoed te verslaan. In Nederland en in de rest van de wereld. Maar om dat te bereiken moeten wel alle mensen met hiv hiv-remmers krijgen.

We kunnen aids stoppen, voorgoed. Help mee! Bel 0800 – 6030 (gratis) of ga naar de website Steun Aidsfonds, en sluit u aan bij de generatie die aids verslaat. 

Chronische ziekte

In de meeste westerse landen is hiv, het virus dat aids veroorzaakt, inmiddels een chronische ziekte geworden waar je niet meer dood aan hoeft te gaan. Slechts 1 pil per dag voorkomt dat een zwangere vrouw hiv overdraagt op haar baby, een moeder haar kind verliest, een man zijn geliefde of een kind zijn ouders. Toch krijgt bijna de helft van alle mensen met hiv geen levensreddende medicijnen. In Oeganda haalt de helft van de baby’s met hiv die geen behandeling krijgt hun 2e verjaardag niet.

Een wereld zonder aids

Zangeres en presentatrice Angela Groothuizen verloor in de jaren 80 verschillende vrienden en kennissen aan aids. Sindsdien maakt Angela zich sterk voor een wereld zonder aids. “Het einde van hiv en aids is in zicht, want we weten inmiddels hoe we de verspreiding van het virus kunnen voorkomen. In Nederland kunnen vrouwen met hiv met de juiste begeleiding gewoon kinderen krijgen, zonder dat ze het virus overdragen. Het is hier allang mogelijk om met goede behandeling een gezond leven te leiden als je hiv hebt. Dat moet in de rest van de wereld toch ook op korte termijn kunnen?”

Hiv-test

Kinderarts Dasja Pajkrt behandelt kinderen met hiv in Nederland. Dat zijn er nog maar 220. Sinds 2004 worden alle zwangere vrouwen in Nederland getest op hiv. Is er sprake van een hiv-infectie dan zij er medicijnen voor. Ook krijgt het kindje na de geboorte een maand lang medicijnen. Daardoor worden er in Nederland geen kinderen meer met hiv geboren. “In Oeganda worden zwangere vrouwen niet getest. Dat betekent dat het kind hiv kan krijgen via de moeder, tijdens de zwangerschap, tijdens de geboorte of tijdens het geven van borstvoeding. Als je deze kinderen niet behandelt, overlijdt 1/3 binnen het eerste levensjaar”, aldus Pajkrt.

Over Aidsfonds

Aidsfonds zet zich in voor iedereen die met hiv en aids te maken heeft. In Nederland en in de rest van de wereld. Want iedereen moet zich kunnen beschermen tegen hiv en heeft recht op goede zorg.

Aidsfonds zegt op een historisch keerpunt te staan in de aidsbestrijding. Alle kennis is namelijk in handen om de epidemie voorgoed te verslaan. In Nederland en in de rest van de wereld. Maar om dat te bereiken moeten wel alle mensen met hiv hiv-remmers krijgen. Daarom zorgt Aidsfonds ervoor dat deze levensreddende medicijnen sneller voor iedereen beschikbaar worden, om zo meer mensen te kunnen behandelen. Niet alleen voor hun eigen gezondheid, maar ook om ervoor te zorgen dat zij het virus niet doorgeven.

Tijd voor MAX staat dinsdag 18 december 2018 in het teken van Aidsfonds. Te gast zijn presentatrice en Aidsfonds-ambassadeur Angela Groothuizen, kinderarts Dasja Pajkrt en Brenda Mugabona. Zij verloor haar moeder aan aids en leeft zelf al sinds haar geboorte met hiv, maar groeit gezond op dankzij medicijnen.

We kunnen aids stoppen, voorgoed. Help mee! Bel 0800 – 6030 (gratis) of ga naar de website Steun Aidsfonds, en sluit u aan bij de generatie die aids verslaat. 

(De uitzending van Tijd voor MAX wordt mogelijk gemaakt door het Aidsfonds)

Geef een antwoord