kinderen met hiv, Natasja Froger

Helft kinderen met hiv krijgt geen medicijnen. Dat moet en kan anders

‘Onzichtbare kinderen’ worden ze genoemd. De tienduizenden Afrikaanse kinderen die zonder dat iemand het weet Hiv hebben. De helft van hen overlijdt al voor hun tweede verjaardag. Onnodig, want er is behandeling mogelijk. Aidsfonds wil deze kinderen de komende jaren opsporen. Zodat ze weer een toekomst krijgen.

Stop Aids. Uit liefde voor alle liefdes. Bel 0800-  1130 (gratis) of steun Aidsfonds.

Zoveel mogelijk kinderen opsporen

Bijna de helft van de kinderen met hiv krijgt, vooral in Afrika, geen levensreddende medicijnen. Goede medische zorg voor baby’s en kinderen ontbreekt, waardoor kinderen te laat of helemaal niet op hiv getest worden. In sommige landen loopt het percentage van kinderen die geen medicijnen krijgen op tot 75 procent. Zonder behandeling overlijdt de helft van alle kinderen met hiv al voor het tweede levensjaar. Het zijn de onzichtbare kinderen van de aidsepidemie. Niemand helpt ze, omdat niemand ziet dat ze hulp nodig hebben, ook hun ouders niet.

Steunpilaren

Gelukkig zijn er mensen die deze kinderen wél zien. Die met een scherp oog, de juiste kennis en vooral met een warm hart de kinderen in de gaten houden. Mannen en vrouwen die de spil zijn van hun gemeenschap en die bij het kleinste vermoeden van hiv in actie komen. Aidsfonds helpt deze steunpilaren, geeft hen de medische kennis en ondersteuning die ze nodig hebben om deze kinderen in beeld te brengen. Met veel liefde helpen zij de gezinnen uit hun gemeenschap, zodat geen enkel kind meer aan aids hoeft te sterven en geen enkele ouder meer zijn kind hoeft te verliezen.

Bezondheidswerkers

Natasja Froger bezoekt voor Tijd voor MAX de gezondheidswerkers in Kenia. Het land lijdt onder de op 3 na grootste hiv-epidemie ter wereld. Ze ontmoet Margareth, een vrouw die 4 kinderen en haar man is verloren aan aids. Nu zet deze sterke vrouw alles op alles om anderen dit leed te besparen. Ze is de steun en toeverlaat voor mensen in haar buurt en probeert zoveel mogelijk mensen in haar omgeving aan te sporen zich te laten testen op hiv.

Over Aidsfonds

Door het ondersteunen van lokale buurthelpers probeert Aidsfonds duizenden kinderen te vinden die nu nog geen goede zorg krijgen. De  lokale gezondheidswerkers hebben de kennis hiv te herkennen en bieden met veel liefde de zorg die nodig is. Zo worden duizenden kinderen getest, krijgen ze levensreddende medicijnen en blijven ze hun behandeling volhouden. Aidsfonds steunt buurthelpers in onder andere Zimbabwe, Mozambique, Oeganda, Kenia, Zuid-Afrika en Nigeria.

In Tijd voor MAX

In de speciale uitzending van Tijd voor MAX op woensdag 18 december 2019 ziet u ook een optreden van zanger en gitarist Jim van der Zee. Hij zingt Mr. Blue, het nummer dat René Klijn kort voor zijn dood zong met Paul de Leeuw. Hij stierf 1992 aan de gevolgen van aids. Aids kreeg met dat nummer een gezicht in Nederland. Daarnaast is directeur van Aidsfonds Mark Vermeulen te gast. “De verwaarlozing van kinderen bedreigt alle voortgang die we tot nu hebben geboekt. Ze verdienen onmiddellijk voorrang.” En Hilde van Dijk. Zij adopteerde kinderen met hiv en vertelt daarover.

Stop Aids

Elke 40 seconden sterft er ergens in de wereld iemand aan de gevolgen van aids. Een kind. Een geliefde. Een vriend. Een moeder. Omdat ze niet weet dat ze hiv hebben. Omdat ze geen geld hebben om naar de kliniek te gaan. Omdat ze geen of verkeerde medicijnen krijgen. Stop Aids. Uit liefde voor alle liefdes. Bel 0800-  1130 (gratis) of steun Aidsfonds.

(De uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door Aidsfonds)

Geef een reactie