tinnitus

Wereld Tinnitus Dag

Suizen, hoge tonen en fluiten. Het zijn maar een paar van de geluiden die iemand met tinnitus, oorsuizen, elke dag de hele dag door hoort. Op woensdag 18 april 2018 is het Wereld Tinnitus Dag. Op deze dag wordt extra stilgestaan bij oorsuizen en het leven met deze aandoening.

Oorzaken tinnitus

In Nederland lijden ongeveer 1,2 miljoen mensen aan een vorm van oorsuizen, tinnitus. En dat aantal wordt niet minder. Behalve bij ouderen, neemt ook het aantal jongeren met tinnitus toe. Veelal wordt het veroorzaakt door geluidsoverlast, maar er zijn nog 400 andere mogelijke oorzaken die tot oorsuizen kunnen leiden. Bijvoorbeeld een middenoorontsteking, hoge bloeddruk en soms ook het gebruik van medicijnen.

Niet te genezen

De waargenomen geluiden komen niet van buitenaf. Niemand anders kan die geluiden horen en dat leidt vaak tot frustratie. Want het is moeilijk aan iemand uitleggen wat u hoort als zij dat niet kunnen horen. Er is geen officiële test die oorsuizen vast kan stellen, maar het een scan is het inmiddels wel mogelijk het hersengebied te lokaliseren waar de tinnitus actief is. In veel gevallen is tinnitus niet te genezen. Er mee leren omgaan is het enige wat u kunt doen. Maar dat is nog niet eenvoudig.

Ondraaglijk lijden

In sommige gevallen zijn de geluiden dusdanig hard en aanwezig dat het ondraaglijk wordt. Dat geldt ook voor de 35-jarige Gaby. Zij lijdt aan een ondraaglijke vorm van tinnitus en besluit na een jarenlange strijd tot euthanasie. Gaby is musicus en woont enige tijd met man in kinderen in Jemen. De muziek heeft mogelijk al lichte gehoorschade veroorzaakt, maar een bomaanslag in Jemen is waarschijnlijk de druppel. De precieze oorzaak is nooit achterhaald. Ze probeert alles om van haar aandoening af te komen en bezoekt elke arts in Nederland, België en Israël. Alternatieve therapieën, druppeltjes, psychiaters, antidepressiva, helemaal niets helpt. Het lijden wordt groter en groter en uiteindelijk moet Gaby stoppen met haar werk als therapeut en kan zij niet meer voor haar kinderen en gezin zorgen.

Stichting Gaby Olthuis

Het leven van Gaby wordt verder ingeperkt. Ze kan al niet meer voor haar kinderen zorgen, maar kan ook geen boodschappen meer doen, niet bellen en als er zacht gelachen wordt doet het al pijn. Geestelijk en lichamelijk raakt Gaby volledig uitgeput. In 2013 zoekt Gaby contact met de Levenseindekliniek. Het lijden is voor haar ondraaglijk, zo wil kan zij niet verder meer leven. Na 13 jaar met oorsuizen te hebben geleefd, overlijdt Gaby op 1 maart 2014. De moeder van Gaby, Joan van Baarle, schrijft in het boek Gevangen in geluid (ISBN 9789491729928) over de lange weg die haar dochter heeft afgelegd en die weg die volgt om haar te laten gaan. Daarnaast is zij de Stichting Gaby Olthuis gestart en is het haar missie om mensen bewust te maken van de oorzaken en gevolgen van oorsuizen.

Joan van Baarle is woensdag 18 april 2018 te gast in Tijd voor MAX.

Geef een reactie