Gehoorschade

Gehoorschade zet kwaliteit van leven onder druk

Wanneer de trilharen in ons binnenoor beschadigen, kunnen we gehoorschade oplopen. Soms is dit het gevolg van ouder worden, maar het kan ook ontstaan als u te veel wordt blootgesteld aan harde geluiden. Oorsuizen is zo’n vorm van gehoorschade. In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen hier last van en dat aantal neemt de laatste jaren alleen maar toe. Om gehoorschade en oorsuizen onder de aandacht te brengen, heeft de Stichting Hoormij de Week van het Oorsuizen georganiseerd. 

Tinnitus

Bij tinnitus, oorsuizen, hoort u geluiden die niet van buitenaf komen. De geluiden die u kunt horen kunnen variëren van een piep- of fluittoon, tot gesuis, gebrom of gebonk. Tinnitus kan ontstaan door een te hoge bloeddruk, een infectie of het kan een bijwerking zijn van medicijnen. Maar veelal wordt oorsuizen veroorzaakt door lawaai. Door het lawaai gaan de trilharen in het oor kapot. De kapotte trilharen kunnen geen informatie meer doorgeven, waardoor u slechter hoort of waardoor u geluiden hoort die er eigenlijk niet zijn. Het oor geeft ‘verkeerde’ informatie door.

Vicieuze cirkel

Tinnitus is tot op heden niet te behandelen. Het belangrijkste is een manier te vinden om er mee om te gaan. Wanneer de nadruk op het geluid komt te liggen dan wordt het gevoelsmatig alleen maar erger. Dit kan leiden tot frustratie en isolatie, u voelt zich immers vaak niet gehoord en onbegrepen. Spanning en vermoeidheid kunnen bijvoorbeeld de klachten verergeren. Het is belangrijk om te voorkomen dat u in deze vicieuze cirkel terecht komt. Ga samen met de (huis)arts op zoek naar een manier om met oorsuizen aan de slag te gaan.

Week van het Oorsuizen

De Week van het Oorsuizen, van 5 tot en met 9 februari 2018, is dit jaar meer gericht op jongeren. Zij zijn zich vaak niet bewust van de gehoorschade die zij op kunnen lopen door het lawaai waaraan zij zich blootstellen. Maar ook veel ouderen kampen met gehoorproblemen als oorsuizen. Met voorlichtingsfilmpjes willen ze mensen laten horen hoe tinnitus klinkt om zo deze onzichtbare gehooraandoening zichtbaar te maken. Mensen die al lijden aan tinnitus kunnen anderen attenderen op de geluidsfilmpjes om hen te laten ervaren wat zij dagelijks horen en zo meer begrip te kweken.

Gehoorschade bij 55-plus man

Uit recent onderzoek van TNS Nipo blijkt dat 55-plus mannen de impact van gehoorproblemen op hun dagelijks leven danig onderschatten. Zij wachten te lang met naar de (huis)arts gaan om hun gehoor te laten testen en zich mogelijk te laten behandelen. Ze steken ondanks de waarschuwingen uit hun omgeving, hun kop in het zand. Gehoorproblemen kunnen behalve tot fysieke klachten ook tot psychische klachten leiden. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat deze mannen vaak 2 jaar lang met deze problemen doorlopen met alle gevolgen van dien. Het advies is om te allen tijde bij gehoorklachten naar de (huis)arts te gaan. De arts kan u doorverwijzen naar een KNO arts of audicien.

Hallo Nederland besteedt in de uitzending van dinsdag 6 februari 2018 aandacht aan de hoorproblematiek van de 55-plus man.

(Bron: NOS/Stichting Hoormij/TNS Nipo)

Geef een reactie