euthanasie

Ook in 2017 weer meer meldingen van euthanasie

In 2017 zijn het aantal meldingen van euthanasie opnieuw hoger dan in de jaren daarvoor. In totaal zijn 8 procent meer mensen overleden nadat bij hen euthanasie is toegepast dan in 2016. Dat blijkt uit cijfers van de regionale toetsingscommissies euthanasie.

Uitzichtloos lijden

In heel 2017 zijn 6585 mensen overleden door euthanasie, het merendeel van deze mensen is tussen de 70 en de 80 jaar oud. Vaak lijden zij aan ongeneselijke vormen van kanker, hart- en vaatziektes of longziekten die voor uitzichtloos lijden zorgen. In Nederland mag euthanasie alleen worden toegepast als onomstotelijk is vastgesteld door een arts dat iemand echt uitzichtloos lijdt.

Psychische klachten

Opvallend is de stijging van het aantal mensen met een psychische aandoening die in 2017 om euthanasie hebben gevraagd. “De stijging is een inhaalactie”, verklaart Jacob Kohnstamm, voorzitter van de regionale toetsingscommissies voor euthanasie tegenover de NOS. “Het gaat om patiënten die al decennialang allerlei therapieën hebben doorstaan en nu een jaar of 50, 60 zijn. De indringendheid waarmee zij om euthanasie vragen, wordt sterker en er wordt nu ook anders over gedacht.”

Veel aanvragen

Zoals al eerder gezegd kan euthanasie in Nederland alleen worden uitgevoerd als een arts vaststelt dat iemand uitzichtloos lijdt. Dit is sinds 2002 mogelijk en sindsdien wordt veel gebruik gemaakt van deze regeling. De vele aanvragen die er zijn, zorgen soms voor problemen bij bijvoorbeeld de Levenseindekliniek. Deze stichting zet zich al jaren in om mensen die hun leven als voltooid zien te helpen als de eigen (huis)arts principiële bezwaren heeft tegen hun verzoek tot euthanasie. Eind 2017 laat de Levenseindekliniek weten dat zij het aantal zorgvragen amper aankunnen en dat zij daarom dringend op zoek zijn naar artsen. Met name psychiaters zijn welkom, omdat een kwart van de aanvragen van mensen met een psychische aandoening komen.

(Bron: NOS, ANP, RTL Nieuws, Levenseindekliniek)

Geef een reactie