Levenseindekliniek

Levenseindekliniek krijgt meer hulpvragen dan het aankan

De levenseindekliniek krijgt meer aanvragen dan dat het op dit moment kan verwerken. Steeds meer mensen dienen een verzoek in bij de organisatie, waardoor de 59 aangesloten artsen niet alle hulpvragen binnen redelijke termijn kunnen behandelen. De stichting is daarom op zoek naar tientallen nieuwe medici.

Steeds meer aanvragen

Het taboe rond euthanasie verdwijnt steeds meer, waardoor steeds meer mensen die uitzichtloos leiden zich durven te wenden tot de Levenseindekliniek. Deze stichting zet zich al jaren in om mensen die hun leven als voltooid zien te helpen als de eigen (huis)arts principiële bezwaren heeft tegen hun verzoek tot euthanasie. Iedereen die met een dergelijke hulpvraag zit, kan aankloppen bij de stichting. Er wordt vervolgens getoetst of de aanvraag binnen de kaders van de wet past en als dit zo is, dan komt er een bij de Levenseindekliniek aangesloten arts langs die de wens van de persoon in kwestie voltrekt.

Op zoek naar nieuwe artsen

Momenteel zijn er niet genoeg artsen bij de stichting betrokken om alle hulpvragen te behandelen. Zodoende bestaat de kans dat er een wachtrij ontstaat, iets wat heel onwenselijk is. Om dit te voorkomen zijn er tientallen extra artsen nodig die de Levenseindekliniek onder andere wil werven door te adverteren in vakbladen. Het is overigens niet zo dat de stichting alleen op zoek is naar artsen die daadwerkelijk een euthanasieproces kunnen voltrekken, er zijn ook psychiaters nodig. Ruim een kwart van de hulpvragen die de organisatie krijgt, komen van mensen met ernstige psychische klachten en daardoor uitzichtloos en ondragelijk lijden. Soms gebeurt het dat deze mensen er tijdens het behandeltraject weer (enigszins) bovenop komen zodat euthanasie toch niet wenselijk is.

Euthanasie in Nederland

Euthanasie is in Nederland nog steeds opgenomen in het wetboek van strafrecht en daardoor in feite strafbaar. Alleen als een arts kan aantonen dat de patiënt in kwestie uitzichtloos en ondragelijk lijdt, is het toegestaan om euthanasie toe te passen. Ook mag er geen behandeling meer mogelijk zijn bij de persoon en moet de patiënt zich beseffen wat de consequenties zijn van de aanvraag tot euthanasie.

(Bron: website Levenseindekliniek, de Volkskrant, ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Veder says:

    Consequentie van aanvraag tot euthanasie is de dood. In dit geval dood op bestelling.
    Dat mensen blijkbaar niet meer willen leven vind ik om ons echt zorgen over te maken. Hoe komt dit zo? Eenzaamheid speelt m.i. een zeer grote rol hierin. Eenzaamheid kan je aangrijpen en het kan je ook heel angstig maken.
    Mijn oproep is vanaf hier is: “Mensen kijk naar elkaar om en let op elkaar. Hij is je broer; zij is je zus.”