litteken

Wond genezen? Zo verzorgt u het litteken het best

Gebrand aan de oven? Gevallen op straat? Per ongeluk in uw vinger gesneden met een mes? Na dit soort ongelukken ontstaat er vaak een wond die na de genezing een litteken kan achterlaten. Met deze tips zorgt u ervoor dat u zo’n litteken optimaal verzorgt.

Huidbeschadiging

Littekens ontstaan nadat er een huidbeschadiging heeft plaatsgevonden. Dit soort beschadigingen zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten, iets wat ook geldt voor littekens. Hoe heftiger de wond, hoe groter de kans dat er een litteken achterblijft dat niet meer wegtrekt. Dat wil echter niet zeggen dat littekens die zijn ontstaan na relatief kleine huidbeschadigingen na verloop van tijd verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ook die kunnen lang zichtbaar blijven en zelfs pijnlijk zijn.

Verzorging van littekens

Om ervoor te zorgen dat u geen last krijgt van een nieuw litteken, doet u er goed aan om deze op de juiste manier te verzorgen. Indien het om een groot litteken gaat dat is ontstaan na een operatie of iets dergelijks, dan kunt u het best aankloppen bij het ziekenhuis voor advies. Daar weten zij precies wat de juiste behandelwijze is.

Wacht op het goede moment

Als het een kleiner exemplaar betreft is het verstandig om eerst te wachten totdat de wond helemaal genezen is en het litteken niet meer rood of dik is. Dat betekenen dat het litteken helemaal rijp is, zoals dat wordt genoemd. Onrijpe littekens kunnen soms pijnlijk zijn, waardoor aanraken niet zo prettig is.

Masseren

Vervolgens kunt u -als dit goed voelt- beginnen met het masseren van het litteken met een vochtinbrengende crème. Op de website van het Haarlems Spaarne Gasthuis staat dat u dit minimaal een half jaar zo’n 20 seconde per dag moet doen, want dit verkleint de kans op vergroeiing van het littekenweefsel met onderliggende huidlagen. Zodoende houdt u het litteken soepel. Een speciale littekencrème gebruiken tijdens het masseren is volgens het ziekenhuis niet per se nodig, omdat de meerwaarde daarvan nog nooit bewezen is.

Ouder litteken?

De bovengenoemde werkwijze werkt vooral goed als het een relatief nieuw litteken betreft. Als u last heeft van een ouder litteken, dan kunt u vermoedelijk het best naar uw huisarts gaan. De dokter weet wat de mogelijkheden zijn.

Nog geen litteken?

Heeft u momenteel een nog genezende wond en vraagt u zich af of het genezingsproces de goede kant op gaat? Op thuisarts.nl, een initiatief van de Nederlandse Huisartsen Genootschap, vindt u allerlei informatie over verschillende soorten wonden en hoe deze zouden moeten genezen en wanneer u an de bel moet trekken.

(Bron: Spaarne gasthuis, Thuisarts.nl, Maastrichts UMC)

Geef een reactie

Reacties (3)

    denktenk says:

    Uit eigen ervaring weet ik dat door dagelijks even te masseren met huidcreme een litteken volledig kan verdwijnen.
    Een andere methode om ernstiger of opvallender littekens te verminderen of te laten verdwijnen is een laserbehandeling door bijvoorbeeld een dermatoloog. Helaas wordt deze niet vanuit de basisverzekering vergoed en is een aanvullende verzekering voor huidtherapie nodig. Algemene tip: het is nu januari, eventueel heeft u -bij de meeste zorgverzekeraars- nog tot 1 februari de tijd uw lopende zorgverzekering aan te passen.

    Rien6 says:

    Tijdens genezings- proces insmeren met littekenzalf werkt erg helend

    Aliceroodnat@casema.nl says:

    Enkele weken geleden ben ik behandeld voor huidkanker aan mijn neus, en kreeg ook het advies de littekens te masseren, dit doe ik met Bio Oil, tot nu toe een prima middel.