KWF

Ontsteek een lampion voor een dierbare

Paleis Soestdijk is dit jaar het decor voor de lampionnen-actie van KWF Kankerbestrijding. Duizenden lampionnen worden op 28 december 2018 met de hand ontstoken en in de vorm van een hart geplaatst in de tuin van het paleis. Op de lampionnen de namen van mensen die er niet meer zijn, de ziekte hebben en wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken of kanker overwonnen hebben. En wie een lampion koopt steunt KWF met geld voor onderzoek. 

Onderzoek

1 op de 3 Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met kanker. Jaarlijks sterven er ongeveer 45.000 mensen als gevolg van kanker. De ziekte is daarmee doodsoorzaak nummer 1. Dat getal moet naar beneden vindt KWF. wanneer KWF in 1949 wordt opgericht overleeft slechts 25 procent van de mensen de ziekte. Inmiddels is dat aantal gestegen naar 64 procent. Maar dat is nog niet genoeg. Het doel van het fonds is minder mensen met kanker, meer mensen die genezen en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. En daar is geld voor nodig, want onderzoek doen is kostbaar, duurt lang en is ingewikkeld.

Bijzondere locatie

De 3e editie van de lampionnen-actie vindt plaats in de tuin van Paleis Soestdijk. Voor het KWF een bijzondere locatie gezien de banden met het koningshuis. Het is koningin Wilhelmina die in 1949 een Nationaal Geschenk krijgt voor haar Gouden Regeringsjubileum en daarmee KWF Kankerbestrijding opricht. Prinses Beatrix is nog altijd beschermvrouwe van het fonds.

Elke lampion een naam

In de tuin worden duizenden lampionnen ontstoken. Op elke lampion wordt met de hand een naam geschreven en in de grond geprikt. Ze worden dus niet opgelaten, maar vormen met elkaar een hart. Op de Afsluitdijk wordt de lampion actie voor het eerst gehouden. Meer dan 6.000 lampionnen verlichten de dijk. In 2017 staat het hart in het middelpunt van Nederland, in Lunteren. Dan worden er maar liefst 11.000 lampionnen ontstoken. De lampionnen worden overigen na het evenement op een milieuvriendelijke manier opgeruimd.

Ontstekingsmoment

U kunt vanaf 6 december doneren voor een lampion via de website van KWF. U krijgt meteen te zien waar uw ballon in het hart wordt geplaatst. Op 28 december is er een ontstekingsmoment georganiseerd. Dit is live te volgen via de sociale media-kanalen van KWF en diverse media. De presentatie is in handen van Mirella van Markus en Dennis Wilt. Bekende Nederlanders als Gerard Joling, Caroline Tensen, André van der Toorn, Jeroen Snel en Wifred Gené branden een lampion voor een dierbare en minder bekende Nederlanders vertellen hun verhaal. Zangeres Coosje Smid treedt op. Gerard Joling is 6 december te gast in Tijd voor MAX over dit onderwerp.

Volg het ontsteken van de lampionnen op 28 december 2018 om 19.00 uur op de Facebook-pagina van KWF en via andere media. Doneren voor een lampion kan via de website van KWF.

Geef een reactie