kanker

Meer mensen met kanker

In 2016 is het aantal kankerpatiënten in Nederland opnieuw toegenomen. Het afgelopen jaar is de ziekte bij ruim 108.400 mensen vastgesteld. Dat zijn er 2500 meer dan in 2015. Huidkanker en darmkanker zijn de meest voorkomende vormen van kanker.

Huidkanker en darmkanker komen het meest voor

Uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) blijkt dat met 15.836 gevallen huidkanker vorig jaar het vaakst voorkwam, gevolgd door darmkanker (15.427) en borstkanker (14.511 vrouwen en 129 mannen). Ook krijgen mensen relatief vaak longkanker (12.168), en prostaatkanker (meer dan 11.000). Bij de meeste kankersoorten was het afgelopen jaar sprake van een gestage groei. Bij sommige soorten kanker zoals darmkanker kan dat komen doordat ze eerder ontdekt worden dan enkele jaren geleden.

Stijgende lijn patiënten met huidkanker

Volgens NKR zet de trend in het stijgende aantal patiënten met huidkanker door. Basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom zijn de 3 belangrijkste vormen van huidkanker. “Melanoom is van deze vormen potentieel de meest dodelijke, maar het grootste deel van de toename zit gelukkig in de groep met een vroeg stadium melanoom”, aldus de organisatie.

Zonbescherming

De meeste gevallen van huidkanker worden veroorzaakt door bovenmatige blootstelling aan uv-straling van de zon is de stelling van KWF Kankerbestrijding. “Daarom zet KWF zich in voor betere zonbescherming, met name bij kinderen. Kinderen zijn namelijk extra kwetsbaar. Ernstige verbranding in de jeugd, verdubbelt de kans op huidkanker op latere leeftijd”, stelt de organisatie. “Bescherm de huid door te smeren, kleren, weren.”

(Bron: ANP)

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    Het succes van de vele kankers is een gevolg van de vervuiling. Het is een beetje makkelijk om de zon de schuld te geven. Vroeger waren alle ziekten een straf van God, maar nu die er niet meer is, komt het door de sterren.