veranderingen

Omgaan met veranderingen, zo lukt dat beter

Iedereen krijgt tijdens het leven te maken met kleine en grote veranderingen. We verhuizen, wisselen van baan of belanden in een scheiding. De ene persoon kan daar beter mee omgaan dan de andere. Sommige mensen lukt het zelfs helemaal niet. Toch is het tot op zekere hoogte wel aan te leren. We vertellen wat u daarvoor kunt doen.

Wees voorbereid op veranderingen

Bijna niemand houdt van onzekerheid, maar door altijd in uw achterhoofd te houden dat het leven vol onverwachtse gebeurtenissen zit, waar u lang niet altijd invloed op heeft, bent u er beter op voorbereid. En kunt u onvermijdelijke gebeurtenissen beter accepteren. Soms kiezen we er bewust voor om signalen uit de omgeving te negeren, maar door daar juist wel uw ogen voor te openen, wordt u er minder door verrast. Ze maken soms al langere tijd van tevoren duidelijk dat er een verandering aan zit te komen. Bijvoorbeeld wanneer het financieel slecht gaat met het bedrijf waar u werkt of wanneer de gezondheid van een dierbare slechter wordt.

Stel u ervoor open

Wie het onbekende als bedreigend ziet, staat er ook niet voor open. Door krampachtig vast te houden aan de oude situatie duurt het dan lang voor de nieuwe situatie went. Door u niet op voorhand over de situatie te beklagen, maar proberen die te omarmen, wordt de overgang minder groot en lukt het beter u ervoor open te stellen en ermee om te gaan.

Accepteer dat u het moeilijk vindt

Het is heel normaal om een grote verandering moeilijk te vinden. Zelfs als de verandering positief is. Het maakt het echter nog moeilijker wanneer u boos of gefrustreerd raakt, over uw eigen onvermogen meteen aan de nieuwe situatie te wennen. Door uw gevoelens te accepteren gaat het u daarentegen vaak makkelijker af. Realiseer u dat een verandering tijd nodig heeft om aan te wennen en gun u zelf die tijd ook. En weet, sommige situaties of hoe anderen reageren heeft u geen of slechts een beperkte invloed op, maar hoe u er zelf mee omgaat wel.

Vorm angsten en negatieve gevoelens om in kansen

Sommige veranderingen roepen angst of negatieve gevoelens op. Vindt u het moeilijk om uw geliefde woning te verlaten, omdat u ergens anders naar toe verhuist? Dan kan het zo zijn dat u daarbij ook negatieve gedachten heeft als dat u niemand kent op uw nieuwe adres. Door erover na te denken waarom u weerstand heeft tegen de verhuizing kunt u de negativiteit omzetten in een kans. Zoals dat een nieuwe omgeving betekent dat u ook weer interessante nieuwe mensen zult ontmoeten.

Maak de wereld groter

Wie piekert over een verandering maakt zijn of haar eigen wereld soms erg klein. Door u te realiseren dat de wereld groter is dan uw eigen omgeving ziet u dat alles op de wereld aan verandering onderhevig is en dat er meer gaande is dan alleen uw gedachten.

Koester routines

Ook al verandert er een deel van uw leven, dat betekent vaak niet dat uw hele leven verandert. We nemen weer de verhuizing als voorbeeld. Bent u het gewend om elke dag een ommetje te lopen, blijf dat dan ook in uw nieuwe omgeving doen. Mensen zijn vaak nou eenmaal gewoontedieren en het herinnert u er aan dat sommige dingen gewoon hetzelfde blijven, ook al is het dan misschien in een nieuwe omgeving. Verken uw nieuwe woonomgeving vooraf alvast online of bezoek de plek fysiek. Waar zit de dichtstbijzijnde dokterspost, waar kunt u boodschappen doen, welke restaurants zitten er et cetera. Zo voelt u zich minder ontheemd wanneer u er uiteindelijk woont en vindt u sneller uw weg.

Praat erover

Het kan opluchten om met iemand in uw omgeving te praten over welke gevoelens er bij u komen kijken bij een verandering. Maak het echter niet het enige onderwerp waar u nog over kunt praten en probeer naast de negatieve aspecten ook te zoeken naar lichtpuntjes. Het kan ook helpen aan anderen te vragen hoe zij zijn omgegaan met een grote verandering. Vraag daarnaast ook wat er gaande is in het leven van uw gesprekspartner, om even los te komen van uw eigen wereld.

Loslaten

Wanneer u de tijd heeft genomen om met de nieuwe situatie om te gaan, is het tijd om de draad weer op te pakken en de oude situatie los te laten. Anders blijft u in het verleden hangen. Soms kan het helpen daarbij een symbolische of tastbare afscheidsceremonie te houden. Waarna u uw blik op het heden en ook al een beetje op de toekomst richt.

(Bron: Happinez, Bedrock, Tempo, wikiHow, Business Insider. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie