smetvrees

Nooit schoon genoeg met smetvrees

10 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van een dwangstoornis. Dwangstoornissen zijn er in allerlei soorten en maten, maar een van de meest bekende is smetvrees, waarbij het leven wordt beheerst door de grote angst om vies of besmet te worden. 

Wat doet smetvrees met een mens?

Naar de wc gaan in de trein of een deurklink vastpakken in een openbaar gebouw is niemands favoriete bezigheid, maar voor mensen met smetvrees is het echt een schrikbeeld. Zij hebben last van een obsessieve angst om vies of besmet te worden en vermijden daardoor situaties waarin dit kan gebeuren. Smetvrees is er in verschillende gradaties. Mensen die het in lichte vorm hebben kunnen meestal nog redelijk normaal functioneren, maar die vlieger gaat niet op voor degenen die er heel veel last van hebben. Doodgewone dingen zoals werken of een opleiding volgen zijn voor hen niet haalbaar en vaak moeten zij dagelijks urenlange rituelen volgen die ingegeven worden door de dwangstoornis. “Smetvrees kan desastreus zijn voor je sociale leven. Alles draait om die dwang om de ingebeelde besmetting te voorkomen. Je handen gaan kapot van het wassen. Je klerenkast is nooit perfect genoeg ingeruimd. Maar het is te verhelpen, als je inziet dat je het niet op eigen kracht kunt”, zegt MAX-huisarts Dokter Ted erover.

Tijd voor MAX

Bij Tijd voor MAX is op 16 februari 2018 Karin Noordam te gast. Karin is geboren met aanleg voor dwangneuroses en lijdt vanaf haar tienerjaren aan smetvrees. Deze dwangstoornis beheerst haar hele leven in meer of mindere mate; er zijn zelfs tijden geweest dat zij zich wast met chloor. Op een diagnose moet zij lang wachten, omdat er destijds een stuk minder bekend is over smetvrees als dwangstoornis. Inmiddels is zij onder behandeling om haar stoornis de baas te worden.

Website

Karin heeft een website waarop zij haar ervaringen met smetvrees deelt. Zij hoopt door het delen van haar verhalen anderen te informeren, te helpen en het gevoel te geven dat zij er niet alleen voor staan, ook al voelt dit vaak wel zo. Bent u benieuwd naar de verhalen van Karin? Neem dan een kijkje op haar website levenmetdwang.nl.

Lees ook: Dwangstoornissen, een algemeen artikel over leven met dwang.

(Bron: redactie Tijd voor MAX, ADF Stichting, website Karin Noordam)

Geef een reactie