Volvo Ocean Race

Nederlands feestje mogelijk tijdens finish Volvo Ocean Race in Scheveningen

Na 46.000 gezeilde zeemijlen ligt de eindstreep van de Volvo Ocean Race dit weekend voor het eerst in de historie in Scheveningen. Rondom de aankomst is er een groot feestprogramma en de komende dagen worden honderdduizenden zeilfans verwacht in de badplaats. De feestvreugde is extra groot, want ook een Nederlander is nog in de race voor de eindoverwinning van de legendarische zeiltocht rond de wereld.

Finish op 24 juni

8 dagen lang staat de haven van Scheveningen in het teken van zeilen en watersport. Er zijn vele watersportactiviteiten en wedstrijden en er is volop entertainment. De toegang is alle dagen gratis. Het zeilfeest begint op zondag 24 juni 2018. Op die dag worden de eerste raceboten tussen 13.00 en 16.00 uur verwacht in Scheveningen. In de dagen erna is Scheveningen onder andere het toneel van het Europees kampioenschap zeilen voor Optimist-boten, een catamaranrace en een wedstrijd kanopolo (waterpolo in kano’s).

Bezoek koning Willem-Alexander

Voor het publiek zijn er cursussen vliegeren, surfpeddelen, golfen, beachvolleybal en zeilen. Op woensdag houden de 2 Nederlandse boten die meedoen aan de Volvo Ocean Race een onderlinge wedstrijd. In een vriendschappelijk duel voor de kust laten zij zien wie de beste is. Op vrijdag 29 juni komt koning Willem-Alexander langs en zijn er optredens van Causes, Racoon en Chef’Special. Op zaterdag 30 juni houden de raceboten nog een wedstrijd voor de kust, een zogeheten in-port race. Dan is ook de prijsuitreiking voor de winnaar van het algemeen klassement, de eindwinnaar van de zeilrace. Een dag later, op de laatste dag van het Scheveningse zeilfeest, kunnen mensen een rondleiding op de raceboten krijgen.

400.000 bezoekers

Gemeente Den Haag hoopt dat het zeilfeest in Scheveningen in totaal ongeveer 400.000 bezoekers trekt. Bij de vorige Volvo Ocean Race, in juni 2015, hebben de boten al een tussenstop gemaakt in Scheveningen. Meer dan 120.000 bezoekers hebben dat toen bijgewoond.

Nederlandse winnaar?

De Volvo Ocean Race is in oktober in het Spaanse Alicante gestart. De tocht is vervolgens naar Portugal, Zuid-Afrika, Australië, China, Nieuw-Zeeland, Brazilië, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Zweden gegaan. Op donderdag 21 juni is de laatste etappe van start gegaan, van Göteborg naar Scheveningen. In het algemeen klassement liggen 3 boten aan kop, met precies evenveel punten. Een daarvan is de Nederlandse boot van schipper Bouwe Bekking. Wie van hen als eerste in Scheveningen is, wint de race rond de wereld…

(Bron: denhaag.com, ANP)

Geef een reactie