MRSA

MRSA-bacterie verlaat steeds vaker het ziekenhuis

U heeft misschien weleens gehoord van ziekenhuisbacterie MRSA. Of beter, van de voormalige ziekenhuisbacterie MRSA, want hij komt nu ook steeds vaker buiten de muren van hospitalen voor. Een zorgelijk feit.

Steeds meer MRSA buiten ziekenhuizen

De MRSA-bacterie staat ook wel bekend als de ziekenhuisbacterie. Niet zonder reden, want de bacterie zorgt lange tijd alleen voor uitbraken in ziekenhuizen. Dit lijkt nu verleden tijd. Het afgelopen jaar zijn er steeds meer MRSA-uitbraken geweest buiten ziekenhuizen, waaronder 5 in Friesland. Hier komt de bacterie frequenter voor bij patiënten van thuiszorgorganisaties. Een gevaarlijke ontwikkeling, want de bacterie is gemakkelijk over te dragen door huidcontact of via speeksel, waardoor er al verschillende thuiszorgmedewerkers zijn besmet.

Geen medicijn tegen simpele infecties

Nu de bacterie steeds makkelijker zijn weg buiten het ziekenhuis lijkt te vinden, is het niet ondenkbaar dat er een groot probleem ontstaat. Dit heeft alles te maken met de resistentie tegen antibiotica van de MRSA-bacterie. Stel: een met MRSA besmet persoon krijgt een ‘simpele’ infectieziekte, dan werkt de gangbare antibiotica niet meer om deze kwaal te behandelen.

Ook kan iemand met een goede weerstand de bacterie bij zich dragen zonder er ziek van te worden. Het verraderlijke daaraan is dat de bacterie dan  onbewust overgedragen kan worden op iemand met een zwakke weerstand, die er wel ziek van kan worden. Het kan onder andere bloedvergiftiging, longontsteking en boteninfectie veroorzaken.

Werkende behandelmethodes

Hoewel een MRSA-besmetting nare gevolgen kan hebben, zijn er gelukkig werkende behandelmethodes. Zo zijn er zalfjes die de bacterie tegen kunnen gaan als deze zich in de neus bevindt en er zijn speciale, desinfecterende zeepoplossingen waarmee het lichaam en haar ontsmet worden. Dit zijn 2 gangbare manieren van behandelen, maar elke MRSA-besmetting is anders, waardoor er geen eenduidige behandelingsmethode is. Er zijn bijvoorbeeld gevallen bekend waarin de keelamandelen operatief verwijderd moesten worden, omdat de bacterie zich daar heeft gevestigd.

Ook kan het volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zo zijn dat iemand een MRSA-bacterie vanzelf kwijtraakt.

(Bron: MRSA-net, RIVM, NOS, ANP)

Geef een reactie