witboek

Minister ontvangt witboek ter inspiratie voor goede ouderenzorg

De zaken die wél goed gaan in de ouderenzorg horen we niet zo vaak. Het Nationaal Ouderenfonds, Hugo Borst en Carin Gaemers hebben een witboek ‘Trots op Ouderenzorg’ samengesteld, met hierin een verzameling positieve verhalen uit de ouderenzorg. Opgetekend door verzorgenden, mantelzorgers, ouderen zelf en hun familieleden. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) neemt het witboek woensdag 22 november 2017 in ontvangst.

Leidraad

Het boek wordt de minister ter inspiratie aangeboden en dient als leidraad voor de ouderenzorg in Nederland. Dit zodat de 2 miljard euro die extra is uitgetrokken voor de verpleeghuiszorg de komende kabinetsperiode terechtkomt bij de ouderen die het zo hard nodig hebben. Het witboek is een voortvloeisel uit het manifest Scherp op Ouderenzorg, waarmee Borst en Gaemers zich sterk maken voor de zorg voor kwetsbare ouderen in verpleeghuizen. Gaemers daarover: “Natuurlijk waren wij blij te horen dat er extra geld wordt uitgetrokken voor de verpleeghuiszorg. Maar dat geld moet wel goed besteed worden. Dus wilden wij weten wat wél goed gaat in de ouderenzorg en met welke initiatieven we de ouderenzorg in Nederland kunnen verbeteren”.

Goednieuwsmeldpunt

Om meer inzicht te krijgen heeft het Nationaal Ouderenfonds begin dit jaar een meldpunt geopend. Er zijn ruim 150 verhalen ingediend, die samen het witboek vormen. “Het zijn stuk voor stuk prachtige getuigenissen. Vol positiviteit, betrokkenheid bij ouderen en goede ideeën voor de ouderenzorg,” vertelt Corina Gielbert, directeur van het Ouderenfonds. “Wij hopen dat de minister na het lezen van de verhalen inspiratie heeft om snel aan de slag te gaan. Laten we de handen in één slaan voor een nóg betere ouderenzorg.”

Steunbetuiging

Minister de Jonge ontvangt het witboek uit handen van de 98-jarige Wim Bernsen die zelf naar volle tevredenheid in een verpleeghuis woont en wiens verhaal in het witboek is opgenomen. Er is een steunbetuiging geopend door het Ouderenfonds. Degenen die het ondertekenen krijgen als dank het witboek als download in hun mail.

witboek

Overhandiging witboek

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Omdat de tijden ernaar zijn bekruipt mij een gevoel van wantrouwen bij deze zaak. Een witboek voor een minister uit een kabinet dat van nature meer interesse heeft in kasboeken. Een bundel positiviteit, verzamelde droomscenario’s uit de zorg. Fantastische ervaringen opgetekend door ervaringsdeskundigen en aanhang. Zonder het bestaan daarvan te willen ontkennen moet het me van het hart dat ik denk aan de gouden plakkaten aan de gevels van bejaardenvoorzieningen, er haast persoonlijk opgespijkerd door Heleen Dupuis. De bedoeling van deze mevrouw was dat wij er met z’n allen in zouden tuinen. Mijn vrees is nu dat we dat opnieuw dreigen te doen. Een witboek dat tegengas geeft. Een witboek dat misschien de gedachte voedt dat het met de misstanden in de zorg wel meevalt. Ik zou een Hannemanboek kunnen schrijven over mijn twijfels. Mijn vrees. Tot dusver blijft het voor mij een kwestie van aankijken, afwachten. Het zou sportiever zijn hier te schrijven dat meneer de Jong ook “een kans” verdient. Maar ik ben eerlijker als ik schrijf dat ik vermoed dat we straks als conclusie kunnen noteren dat ouderenrechten opnieuw met de voeten worden getreden. Heel hip geschoeide, maar toch…..