valdoden

Meldpunt: duizenden valdoden in huis

Jaarlijks overlijden circa 4.000 senioren na een val in of om het huis en belanden ongeveer 100.000 ouderen na een val in het ziekenhuis. De verwachting is dat dit de komende 10 jaar met 40 procent stijgt. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen we dit voorkomen.

Aantal valincidenten stijgt

Van de circa 1,5 miljoen 75-plussers woont 92 procent zelfstandig thuis, waarvan de helft alleen. Hierdoor stijgt het aantal valincidenten in en om het huis sterk. De 70-jarige sportjournalist Johan Derksen is begin april 2019 van de trap gevallen bij het ’s nachts naar de wc gaan. De 77-jarige Emma Veldkamp vertelt in Meldpunt over haar gebroken heup, pols en gekneusd stuitje als gevolg van een val.

Vallen voorkomen

“Ouderen lopen een groter risico om te vallen, maar gelukkig kunnen ze daar zelf wel wat aan doen”, zegt prof. dr. Nathalie van der Velde. Zij is hoogleraar ouderengeneeskunde en valpreventie van het Amsterdam UMC en vrijdag 3 mei 2019 te gast in Meldpunt.

Heupairbag

Valpreventie leidt tot een levendige markt met producten die langer thuis wonen moeten ondersteunen. Presentatrice Elles de Bruin probeert een heupairbag uit en hoopt op een zachte landing.

Verder in Meldpunt

Joke Evertzen wordt in 2014 slachtoffer van een geraffineerde phishingtruc, waarbij ze 45.000 euro verliest. De criminele organisatie erachter koopt van het gestolen geld auto’s, juwelen en horloges. Meldpunt besteedt hier in 2016 aandacht aan. Justitie pakt de bende op en brengt ze voor de rechter. In de week van 29 april 2019 is de uitspraak geweest. Meldpunt woont de zitting bij en spreekt mevrouw Evertzen en andere gedupeerden. MAX Ombudsman Rogier de Haan geeft toelichting op deze zaak.

ABP-update

Rogier de Haan praat u ook bij over de claim richting pensioenfonds ABP, die afgelopen winter besloten heeft om miljoenen euro’s aan te veel uitkeerde pensioengelden terug te vorderen.

MAX Meldpunt, vrijdag 3 mei 2019 om 19.10 uur op NPO 2.

Lees ook: speciale training vermindert valpartijen en 80-plusser maakt vaker dodelijke smakker, hoe komt dat?

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Toen de regering besloot om de bejaardenhuizen te sluiten, omdat ouderen langer thuis moest wonen, zou het een goed (zéér goed) idee geweest zijn, om voldoende ruime gelijkvloerse seniorenwoningen te bouwen, die geschikt zijn voor senioren (met hobby’s en een actief leven). Als dat was gebeurd, hadden we nu minder (geen) woningnood, omdat vrijkomende woningen betaalbaar waren gebleven en doorgegeven hadden kunnen worden aan eigen kinderen, of eventueel aangeboden worden op de vrije markt, voor betaalbare prijzen. Bejaarden overkwamen dan minder val ongelukken en drukten (financieel) minder op de gezondheidszorg. En de kinderen zouden dan makkelijker een (ouderlijke) woning kunnen kopen en betalen.

      B.Harmsen says:

      Van een stoel vallen, uitglijden in de badkamer etc. kan ook in gelijkvloerse woningen gebeuren.

      Het is jou toch wel bekend dat zodra een huurder een woning verlaat de huurprijs gelijk wordt aangepast aan de huidige prijs niveaus.