medicijngebruik

Medicijngebruik vaak slecht overgedragen binnen de zorg

Er gaat nog altijd veel mis bij de overdracht van medicijnen op het moment dat een arts een patiënt overdraagt aan een andere zorgverlener. In veel gevallen wordt het medicijngebruik niet goed vastgesteld en overgedragen, is de conclusie van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ).

Een vergissing is zo gemaakt

Bij veel zorginstellingen is het is nog altijd slecht gesteld met de veiligheid rond medicijnen. De IGZ onderzocht de omgang met medicijnen in de afgelopen 2 jaar bij huisartsen, ziekenhuizen, verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en de forensische zorginstellingen. “Als zorgverleners van verschillende organisaties zijn betrokken, is er vaak onvoldoende overleg. Een vergissing is dan zo gemaakt”, zegt Ronnie van Diemen, inspecteur-generaal bij de IGZ.

Vooral ouderen lopen risico

Vooral bij patiënten die meerdere medicijnen voor verschillende aandoeningen slikken gaat het vaak mis. Dat is vooral bij ouderen het geval. Ook speelt de patiënt zelf een belangrijke rol in medicatieveiligheid. “Tijdens een bezoek aan de huisarts kan een patiënt wel eens vergeten te vertellen dat hij bijvoorbeeld medicijnen gebruikt die hij zelf bij de drogist heeft gehaald. Het is goed als de patiënt dit doorgeeft aan de huisarts. En aan te geven bij de apotheek. Ook is het belangrijk de bijsluiter goed te lezen, ook als iemand de medicijnen al jaren gebruikt. Er kan nieuwe informatie in staan die voor hen van belang is. Daarnaast kan de patiënt ook altijd vragen stellen bij de apotheek over het krijgen van een medicijn en het goed gebruiken hiervan.”

Foutgevoelig systeem

Volgens de inspectie is er ook meer aandacht nodig voor de risico’s van het elektronisch voorschrijfsysteem (EVS), waar steeds meer artsen gebruik van maken. “Systemen kunnen fouten bevatten of onvolledig zijn. Je kunt niet blind erop vertrouwen”, aldus Van Diemen.

Ook in 2017 blijft de inspectie toezien op veilig en verantwoord voorschrijven.

(Bron: ANP, igz.nl)

Geef een antwoord