Duur 02:54
Gepubliceerd op 22 november 2017

Veel onduidelijkheid over verschillen behandelopties prostaatkanker

Mannen bij wie lokale, niet uitgezaaide prostaatkanker van een laag risico geconstateerd wordt, zijn vaak niet goed op de hoogte van de verschillende behandelmethodes die mogelijk zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek en UMC Utrecht.

Meteen handelen

Jaarlijks worden er in Nederland bij ruim 7700 mannen deze vorm van prostaatkanker geconstateerd. Uit het onderzoek blijkt dat veel van hen denken dat er direct actief iets aan de tumor gedaan moet worden, maar dit is niet altijd het geval, legt leider van het onderzoek, Marie-Anne Stam, uit in het Algemeen Dagblad. “Veel mannen kennen de verschillen tussen de behandelopties niet. Patiënten met niet uitgezaaide zogenoemde low-risk prostaatkanker hebben grofweg 3 opties: opereren, bestralen óf afwachten tot de tumor groeit. De 3 opties geven dezelfde levensverwachting, maar slechts 20 procent van de mannen weet dit.”

Bijwerkingen bij behandeling

Volgens Stam willen veel mannen er zo snel mogelijk vanaf en kiezen ze daarom voor de bestraling of de operatie, maar ze zijn zich bij het maken van deze keuze niet altijd bewust van de nare bijwerkingen. Mannen die zich laten opereren aan deze vorm van kanker hebben meer kans op incontinentieklachten en erectiestoornissen, terwijl mannen die voor de bestraling kiezen vaker last hebben van darm- en blaasproblemen. Deze klachten kunnen een grote impact op het dagelijks leven hebben.

Actief volgen even effectief

Dat zij vaak voor behandelopties met verstrekkende gevolgen kiezen, kan volgens Stam aan liggen aan het feit dat diagnose en behandelopties vaak op dezelfde dag aan de patiënt worden meegedeeld. Zodoende kan iemand overdonderd raken, waardoor er vaak niet eens wordt onthouden wat de behandelopties zijn en er gewoon wordt gekozen voor een weg die het meest effectief klinkt, maar dit dus lang niet altijd is. Het actief volgen van de ziekte zonder verdere behandeling is namelijk in veel gevallen even effectief.

Gesprek zorgt voor weloverwogen keuze

Zoals al gezegd is slechts 20 procent van alle patiënten met prostaatkanker hiervan op de hoogte en daarom is het volgens Stam een goed idee als specialisten voortaan beter controleren of alle informatie over de behandelopties voldoende is doorgedrongen tot degene die de ziekte heeft. Een aanvullend gesprek met een verpleegkundigspecialist is ook geen overbodige luxe, want uit het onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek en het UMC Utrecht blijkt dat mannen die dit hebben gehad na hun diagnose, beter in staat zijn om een weloverwogen keuze te maken.

Over prostaatkanker

Prostaatkanker is een vorm van kanker die voornamelijk voorkomt bij oudere mannen. Bij prostaatkanker ontstaan er goedaardige of kwaadaardige cellen in de klierbuisjes van dit lichaamsdeel, waardoor de prostaat kan verharden of vergroten. In tegenstelling tot andere kankersoorten, groeien prostaat-tumoren vaak langzaam.

Hallo Nederland

In Hallo Nederland van 22 november 2017 wordt aandacht besteedt aan dit onderwerp. In de reportage komt een man aan het woord die de ziekte zelf heeft gehad en die destijds ook beter geïnformeerd had willen worden over de behandelopties.

(Bron: redactie Hallo Nederland, Algemeen Dagblad, website UMC Utrecht en Antoni van Leeuwenhoek)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer