NOC*NSF

Kamervragen vanwege stilhouden Anema-affaire door NOC*NSF

De PvdA heeft Kamervragen gesteld over de rol van NOC*NSF in de affaire Anema. Destijds is er niets naar buiten gebracht over de poging tot matchfixing van schaatscoach Jillert Anema tijdens de Olympische Spelen in Sotsji in 2014. NOC*NSF heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) nu alsnog op de hoogte gebracht van de zaak.

Weloverwogen keuze

NOC*NSF houdt er rekening mee dat het IOC eerder over de zaak geïnformeerd had willen worden. “Als nu blijkt dat dit toch had gemoeten? Dan luisteren we goed naar het IOC en gaan we met hen in overleg om te bezien op welke wijze we dat recht kunnen zetten,” aldus de sportkoepel. NOC*NSF spreekt van een “weloverwogen keuze voor een passende sanctie” tegen Anema. “Daar was openbaarmaking geen onderdeel van.” Volgens NOC*NSF heeft Anema geen te lichte sanctie gekregen. “We hebben zijn gedachte in de kiem gesmoord. Onze reactie naar Anema was direct en duidelijk. We hebben er in Sotsji al indringend met hem over gesproken. Voor ons was de zaak afgedaan.”

Oordeel

De internationale schaatsunie (ISU) heeft inmiddels ook om opheldering gevraagd. In Gangneung wordt met spanning gewacht op een oordeel van IOC en ISU, maar de verwachting is dat zaak niet tijdens Pyeongchang 2018 wordt afgehandeld.

Kamervragen

De PvdA wil van het kabinet weten of het door NOC*NSF op de hoogte is gebracht van de poging tot matchfixing, en wanneer, en of de sportkoepel dit toen meteen naar buiten had moeten brengen. Minister Bruno Bruins (Sport) stelt vrijdag 16 februari 2018 in een reactie dat NOC*NSF het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de hoogte had moeten stellen van de poging tot matchfixing door Anema: “natuurlijk wil ik dat weten. Als je niet weet kun je er niet tegen optreden.” Bruins laat de zaak uitzoeken. Daarna wil hij pas inhoudelijk reageren. “Matchfixing hoort niet thuis in de sport. Het beneemt de lol in de sport”, zegt hij vrijdag voor het begin van de wekelijkse vergadering van het kabinet.

Reactie Anema

Schaatstrainer Jillert Anema betreurt de ophef en onrust die over hem ontstaan zijn: “er is, op een niet door mij gekozen moment, in de Volkskrant een verhaal verschenen aan de hand van een interview dat ik in het najaar van 2017 heb gegeven. Ik betreur de ophef die is ontstaan. Vooral omdat het binnen een deel van de ploeg voor onrust heeft gezorgd”, laat de Friese coach in een persverklaring weten.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie