sterven

Kamer wil maatregelen: iedereen moet thuis kunnen sterven

Het mag niet langer zo zijn dat patiënten in hun laatste levensfase in het ziekenhuis terecht komen, vanwege het ontbreken van palliatieve zorg. Terwijl zij hun laatste dagen liever thuis door willen brengen en daar ook willen sterven. De Tweede Kamer heeft zich daarover uitgesproken tijdens een debat over het tekort aan verpleging.

Te weinig palliatieve zorg

De Kamer heeft woensdag 27 september 2017 vragen gesteld over palliatieve zorg naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws. Daarin is naar voren gekomen dat er de laatste tijd tientallen terminaal zieke patiënten niet thuis konden overlijden, doordat er geen thuiszorg beschikbaar was. Zorgverzekeraars kopen soms te weinig palliatieve zorg in, waardoor patiënten noodgedwongen worden opgenomen.

Wens inwilligen

De Kamer vraagt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) daarom om te regelen dat verzekeraars de wens van terminale patiënten moeten inwilligen en niet meer mogen schermen met een lege beurs. Zodat patiënten in hun laatste levensfase desgewenst thuis zorg krijgen.

(Bron: ANP, rtlnieuws.nl)

Geef een reactie