Terug naar de Tour Jurgen van den Berg

Jurgen van den Berg over Terug naar de Tour: wat kunnen (niet-)wielerfans verwachten?

De Tour de France staat op het punt van beginnen en dat blijft ook op MAX Vandaag niet onopgemerkt. Tijdens de grootste wielerronde ter wereld kunt u de audiowebserie Terug naar de Tour volgen. Jurgen van den Berg, zelf een ervaren Tour-verslaggever, gaat met wisselende gasten op zoek naar de mooiste verhalen rondom de etappe. Over het wielrennen zelf, maar ook over het leven in Frankrijk en de culinaire tips uit de plaatsen waar het peloton voorbijkomt. We bespreken het met Jurgen zelf.

Van Theo Koomen naar Michael Rasmussen

Normaal gesproken presenteert Jurgen Villa VdB, dat tijdelijk plaatsmaakt voor Radio Tour de France op NPO Radio 1. Hij is opgegroeid met de iconische radioverslagen vanuit Frankrijk. “Als jongetje luisterde ik altijd al naar Radio Tour de France, de Theo Koomen-jaren, in de seventies en eighties”, vertelt hij aan MAX Vandaag. Later is Jurgen zelf aan de slag gegaan als presentator van de show. “Toen ik voor de 1e keer mijn naam in de begintune hoorde, ging een enorme sensatie door me heen.”

In 2007 heeft hij verslag gedaan van één van de meest ingrijpende gebeurtenissen uit de moderne Tour-geschiedenis. De Deen Michael Rasmussen is bijna zeker van de eindzege, maar de geletruidrager wordt plotseling uit de Tour gehaald door de Rabobank-ploeg. “Ik presenteerde die avond De Avondetappe op de radio, 5 minuten voor het eind van de uitzending kwam het bericht binnen. En toen ging de mallemolen in Hilversum werken en hebben we uiteindelijk tot na middernacht verslag gedaan.” In dit artikel, over hoe u kunt zien of iemand liegt, kunt u beelden terugkijken van de Andere Tijden Sport-documentaire over Rasmussen en zijn geruchtmakende afscheid van de Tour.

Mathieu van der Poel Tour de France
Lees ook: Tour de France 2023: wie zijn de favorieten en wat kunnen we van de 14 Nederlanders verwachten?

Terug naar de Tour

In Terug naar de Tour gaat hij een andere kant van de Tour belichten, samen met een panel van wisselende gasten. Dat zijn wielerchroniqueur Jeroen Wielaert, culinair journalist Onno Kleyn en francofiel Chazia Mourali. Muziekjournalist Guuz Hoogaerts zorgt voor de bijpassende muzikale invalshoek. De gesprekken gaan over wielrennen, maar ook over de Franse keuken, cultuur en muziek. Over de 1e Nederlandse etappewinnaar in 1936, die nog nooit eerder een berg had gezien. Over het leven van de wereldberoemde scheikundige Marie Curie en haar invloed op de emancipatie van vrouwen. Over de beste wijn en kaas in de regio’s die het peloton doorkruist.

En dus zijn ook de niet-wielerfans van harte uitgenodigd om te luisteren. “Omdat Chazia en Onno allerlei leuke weetjes vertellen over culinaire aangelegenheden en wist-u-datjes over La Douce France. En Guuz, fan van de Franse muziek, levert elke dag een muziektip”, aldus Jurgen. In dit fragment uit Villa VdB blikt hij met Jeroen Wielaert alvast vooruit op de Terug naar de Tour-reeks.

De afleveringen van Terug naar de Tour verschijnen dagelijks op MAX Vandaag en de socials van Villa VdB, tussen zaterdag 1 en zondag 23 juli. Op deze overzichtspagina kunt u alle afleveringen terugluisteren.

(Foto: MAX)

Geef een reactie