Duur 03:14
Gepubliceerd op 11 april 2017

Onderzoek naar genezing van diabetes

Diabetes wordt vaak onderschat, maar heeft ernstige gevolgen voor het dagelijks leven van ruim 1,2 miljoen Nederlanders. Het is de meest voorkomende chronische ziekte in ons land. Over diabetes bestaan nog veel misverstanden en de ziekte kent nog een hoop geheimen. Die probeert het Diabetes Fonds oplossen door onderzoek. Veelbelovend onderzoek!

Verschillende soorten diabetes

Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker, insuline, niet mee zelf regelen Er zijn verschillende soorten diabetes. De bekendste zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Die soorten lijken op elkaar, maar zijn heel verschillend. Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline. Dit kan over het algemeen opgelost worden met medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. In sommige gevallen moet iemand ook insuline spuiten. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline meer aan. Mensen met dit type moeten een paar keer per dag insuline inspuiten of dragen een insulinepomp.

Impact op het dagelijks leven

Diabetes kan het leven enorm beïnvloeden, dag en nacht. En welke behandeling u ook heeft, medicijnen, insuline of alleen letten op gezond leven: vakantie van diabetes heeft u nooit! Bij een kind met diabetes staat het dagelijks leven van het gehele gezin in het teken van de ziekte. Er moet dag en nacht insuline worden geprikt om de bloedsuiker op peil te houden. Een verkeerde hoeveelheid insuline kan fataal zijn. Acteur Joost Buitenweg weet hoe zwaar dit kan zijn. Zijn beide zoons hebben diabetes type 1. Hij doet zijn verhaal in Tijd voor MAX.

Hoe zwaar het leven met diabetes is, blijkt uit 2 aangrijpende reportages over Nienke en Sandra. Nienke’s moeder vreest voor de complicaties die haar dochter kunnen treffen. Een nachtmerrie die werkelijkheid werd voor Sandra, toen ze als twintiger gewrichtsklachten kreeg en zenuwpijn aan haar been, voeten en handen. Sindsdien leeft ze met constante pijn. Openhartig vertellen zij in Tijd voor MAX hun verhaal om aandacht te vragen voor de gevolgen van diabetes.

Onderzoek naar diabetes

Dat mensen diabetes krijgen, is al erg genoeg. Daarom wil het Diabetes Fonds dat iedereen die door deze ziekte wordt overvallen daar zo min mogelijk last van heeft. Ze financieren onderzoek gericht op betere behandelingen en genezing van diabetes.

Professor Bart Roep, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, ontrafelde de afgelopen jaren veel geheimen over diabetes type 1. Hij ontwikkelde een nieuwe celtherapie, die ervoor moet zorgen dat de cellen die insuline maken met rust worden gelaten door het afweersysteem. ”Nog maar zo kort geleden was diabetes type 1 een dodelijke ziekte. En vervolgens konden we alleen de symptomen van diabetes type 1 bestrijden, zoals we nu doen met insuline spuiten. Maar nu willen we echt de ziekte zelf aanpakken en diabetes genezen.”

Over het Diabetes Fonds

Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven verdient, zonder diabetes en de complicaties ervan. Het Diabetes Fonds wil Nederland gezonder maken en diabetes genezen. Enerzijds door wetenschappelijk onderzoek te financieren naar betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes type 1 en type 2. Anderzijds door de gezonde keuze makkelijker te maken. Het Diabetes Fonds focust zich komende jaren op vermindering van de suikerinname en samenwerking met werkgevers en partners om werkend Nederland minder te laten zitten (Bron: Diabetes Fonds).

Tijdens een speciale uitzending op 11 april 2017 vraagt Tijd voor MAX aandacht voor diabetes. De 10-jarige Nienke en de 43-jarige Sandra vertellen hun verhaal over een leven met diabetes. Ook komt professor Bart Roep (LUMC) aan het woord. Het is zijn drijfveer om diabetes te genezen. Acteur Joost Buitenweg is ook te gast, zijn twee zoons hebben diabetes type 1.

Steun het Diabetes Fonds en draag bij aan een betere behandeling en genezing voor diabetes. Bel 0800 – 0507 (gratis) of word donateur.

(De uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Rebecca00 says:

    Hele waardevolle uitzending over diabetes type 1. Geeft veel inzicht in de totale verandering/ invloed qua leven met dit ziektebeeld. Had graag ook meer over type 2 gehoord. (Alleen m.n. oorzaak ongezonde levenshouding en weinig beweging………….) Misschien op een later moment?

    Harro says:

    Op zich een goed informatief verhaal over diabetes. Ik vind het erg negatief overkomen. Het IS een vervelende ziekte en ook ik loop er wel eens tegenaan. Zelf heb ik 47 jaar diabetes type 1. Ook ik ben als 10 jarige geconfronteerd met deze aandoening. En toen was er écht geen begeleiding naar de ouders toe!
    Toch ben ik altijd positief gebleven en ik vind het dan ook echt jammer dat er geen positieve geluiden te horen waren. Had ik het maar geweten van deze opname/uitzending dan had ik zeer zeker mezelf aangemeld als kandidaat! Want met diabetes valt wel zeker te leven! Dat is mijn mening. Gr. Marian van Zanten

Bekijk ook

Meer