diabetes fonds, Bep

Dit is diabetes voor…

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten. Het kan iedereen overkomen en de lichamelijke gevolgen zijn vaak groot. Al ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen er 1.200 bij. Deze onderschatte ziekte heeft vaak ernstige gevolgen voor het dagelijks leven. Het Diabetes Fonds zet alles op alles om mensen met diabetes de vrijheid in hun leven terug te geven. En met succes, want de met ontwikkeling van de kunstalvleesklier behoort het prikken, meten, rekenen en spuiten voor veel mensen met diabetes straks tot de verleden tijd.

Het Diabetes Fonds zet alles op alles om mensen met diabetes de vrijheid in hun leven terug te geven. Helpt u mee? Bel 0800 – 0507 (gratis) of word donateur via de website.

Kunstalvleesklier

In de jaren 90 zet de diagnose diabetes type 1 het leven van Robin Koops op zijn kop. Maar de nuchtere werktuigbouwkundige uit Twente gaat niet bij de pakken neerzitten. “Als ik een probleem zie, dan ga ik op zoek naar een oplossing. Ik wilde een apparaat bedenken dat de bloedsuiker automatisch voor je regelt, zodat je niet meer de hele dag aan je diabetes hoeft te denken.” Wat begint in zijn schuurtje, wordt inmiddels gezien als een internationale doorbraak. Met de kunstalvleesklier kunnen honderdduizenden mensen die dagelijks prikken en spuiten, hun vrijheid weer terugkrijgen en wordt de kans op ernstige complicaties enorm verminderd.

Uitgeroepen tot Nationaal Icoon

Veel mensen met diabetes kijken reikhalzend uit naar de kunstalvleesklier. Het is een apparaat dat volledig zelfstandig de bloedsuikerspiegel regelt. Iemand met diabetes hoeft zelf bijna niets meer te doen. “Je kunt je zorgen en je alertheid naast je neerleggen”, vertelt een patiënte. De kunstalvleesklier is vorige maand uitgeroepen tot Nationaal Icoon: een innovatie waar Nederland trots op is en die wereldwijd het verschil kan gaan maken voor mensen met diabetes. Minister Ank Bijleveld is het komende jaar trotse ambassadeur van de kunstalvleesklier. Het apparaat komt naar verwachting binnen enkele jaren op de markt.

Diabetes Fonds

Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven verdient, zonder diabetes en de complicaties ervan. Daarom wil het Diabetes Fonds Nederland gezonder maken en diabetes genezen. Maar ook het leven van mensen met diabetes nu verbeteren. Dit doet het Diabetes Fonds al ruim 40 jaar, door met de hulp van vrijwilligers en donateurs, wetenschappelijk onderzoek te financieren voor betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes type 1 en type 2.

Tijd voor MAX

Tijd voor MAX staat donderdag 14 november 2019 geheel in het teken van diabetes. Te gast zijn Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds, actrice Loes Haverkort en haar man Floris Verbeij, internist Elin Seebus en Robin Koops, de man achter de kunstalvleesklier.

Het Diabetes Fonds zet alles op alles om mensen met diabetes de vrijheid in hun leven terug te geven. Helpt u mee? Bel 0800 – 0507 (gratis) of word donateur via de website.

(Deze uitzending van Tijd voor MAX, Dit is diabetes, wordt mede mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Karina1972 says:

    Slecht item over diabetes. Type 2 is een welvaartsziekte en kun je alleen krijgen bij overgewicht? En type 2 is op te lossen door bewegen? In mijn geval type 2 gekregen door de Mexicaanse griep…

    En alleen aandacht voor 2 types diabetes? Er zijn verdorie 10 types diabetes, allemaal verschillend.

    Graag zou ik zien dat je voor je zo’n item maakt, je eerst gedegen onderzoek doet naar wat je gaat vertellen en of het wel de waarheid is. Want in dit geval hebben jullie behoorlijke onwaarheden verteld die zeer pijnlijk zijn voor diabetespatiënten. Zo komen we nooit van het gruwelijke vooroordeel af dat het je eigen schuld is dat je type 2 hebt en dat type 1 jeugddiabetes is (wat ook onzin is)

      Johnmini says:

      Dank je Karina, ik wil me hierbij aansluiten en aangeven dat ongenuanceerde uitspraken kwetsend kunnen zijn en dat niemand kiest voor suikerziekte wat opzich al een onjuist woord is. Nu na veel dieet gedoe kom ik erachter uit eigen beweging en niet door de huisarts dat ik kennelijk type 1 ben ipv de 2 waarbij veel mensen mij ook schattend aankijken met ..jij bent toch niet dik..

      Er zal nog veel bekendheid nodig zijn voordat begrip beter tussen de oren zit.

      John.