verkouden

Hoe zit het? Waarom worden mensen die alle coronamaatregelen naleven toch verkouden?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Waarom worden mensen die alle coronamaatregelen naleven toch verkouden?

Toch verkouden

1,5 meter afstand houden, geen handen schudden, maar ze wel bovengemiddeld vaak wassen, niezen of hoesten in de elleboog en geen gekus. Dit zijn wat voorbeelden van coronmaatregelen die verspreiden van het gelijknamige virus moeten tegengaan. U zou zeggen dat deze regels ook de verspreiding van andere virussen tegengaan, maar die vlieger lijkt niet helemaal op te gaan. Er wordt in Nederland flink gesnotterd nu de r weer in de maand zit. Hoe dat kan? Wij vragen het viroloog Ab Osterhaus en MAX huisarts Ted van Essen.

Honderden verkoudheidsvirussen

Net als COVID-19 wordt een verkoudheid veroorzaakt voor een virus. Alleen is het bij een verkoudheid volgens dokter Ted lang niet altijd duidelijk welk virus voor de besmetting heeft gezorgd. Er zijn immers honderden virussen die gesnotter kunnen veroorzaken. “En lang niet al die virussen zijn uitgebreid onderzocht”, weet Ab Osterhaus. “Dus het is ook niet te zeggen of ze zich allemaal via aerosolen (kleine wolkjes met vochtdruppeltjes in de lucht, red.) verplaatsen of op andere manieren”, voegt hij hieraan toe. Het kan dus best zo zijn dat mensen die zich werkelijk aan alle coronamaatregelen houden, alsnog een verkoudheidvirus oplopen.

Eenvoudig doorgegeven

Juist omdat het zo lastig is om te zeggen hoe sommige verkoudheidsvirussen zich verspreiden, is het ook eenvoudig om het virus weer door te geven. Zeker als u zelf geen verschijnselen heeft. “Om iemand te besmetten hoef je zelf niet verkouden te zijn”, aldus dokter Ted.

Daarnaast is het volgens Osterhaus niet zo dat de huidige coronamaatregelen waterdicht zijn. “Elke maatregel beschermt deels, maar het is niet zo dat als mensen alle regels in acht nemen er zeker van kunnen zijn dat er geen virus meer doordringt tot hun lichaam. Er is altijd een kans dat je toch iets oploopt.”

Conclusie:

Verkouden worden terwijl u alle coronamaatregelen in acht neemt: het kan. Een verkoudheid kan veroorzaakt worden door honderden verschillende virussen die lang niet allemaal zijn onderzocht. Het is daarom ook niet van al deze virussen duidelijk hoe zij zich verspreiden. Ook bieden de coronamaatregelen geen 100 procent bescherming, waardoor er altijd een kans is dat een verkoudheidsvirus toch uw lichaam bereikt.

(Bron: Ted van Essen, Ab Osterhaus, ANP)

Geef een reactie

Reacties (10)

 1. Bezorgde Nederlander says:

  Daarom alleen al zou ik iedereen aanraden om geboren tussen 1941 en 1947 dit najaar de gratis pneumokokken prik samen met de griepinjectie te nemen. De pneumokokkeninjectie is voor bovenstaande doelgroep gratis evenals de griepprik voor risicopatiënten en 60 -jarigen.
  Wil de arts geen pneumokokkenvaccin voorschrijven omdat u niet in de doelgroep zit dit jaar van de Gezondheidsraad, ga dan naar een huisartsenpraktijk die aangesloten is bij reisprik.nl een vraag dit vaccin op recept aan. Voor ongeveer 50 euro bent u dan 5 jaar beschermd tegen het zeer gevaarlijke pneumokokkenbacterie, waar jaarlijks ongeveer 900 mensen aan overlijden.

 2. Anja Willy says:

  Verkoudheid betekent niet Corona, toch?

 3. Fem555 says:

  Corona virussen zijn verkoudheidsvirussen. Zo oud als de mensheid en komen heel veel bij bij varkens voor. Je kan dus afvragen hoe goed de intensieve veeteelt is om nieuwe virussen te kweken. Van corona zeggen ze dus dat het van een wilde dieren markt komt in China waar dieren in kooien op elkaar gestapeld worden en de onderste dieren de poep van bovenliggende dieren opeten met virus en wel! Ik denk dat je persoonlijk het beste kan zorgen dat je afweer goed is. Voldoende vitamine D veel groente en fruit af en toe een nootje en voldoende beweging. Stress helpt ook niet, dus niet teveel al die eenzijdige negatieve nieuwsberichten over corona volgen. Ik wil me niet laten inenten waar dan ook tegen, want ik accepteer dan het leven eindig is. Ik probeer zoveel mogelijk te genieten van mijn kinderen en kleinkinderen want ook liefde is helend!

  1. hanriette says:

   Beste mevrouw ik ben het volledig met u eens sta hier helemaal achter ,ik laat mezelf ook niet inenten en dat liefde helend is een waarheid, dank u voor deze prachtige woorden en blijf gezond en geniet van u kinderen en kleinkinderen.

 4. simon55 says:

  Mijn huisarts zei altijd ” deze prik is voor de griep”. Welnu dat klopt , heb ik tweemaal gedaan , en tweemaal griep. De laatste paar jaar nooit meer gedaan , en nooit meer griep gehad. Dus wilt u griep HAAL DE PRIK

 5. Michaeliet says:

  Heel herkenbaar. Ook ik werd elke keer ziek met griep na de ‘griepspuit’. Ik ben er mee gestopt en kreeg toto nu toe (10 jaar lang) geen griep meer. Bij opkomende verkoudheid neem ik 2x daags oscillococcinum ne in 9 van de 10 gevallen wordt ik dan niet ziek. Ik zal ook een inenting tegen corona niet nemen.

 6. Bezorgde Nederlander says:

  Men kan altijd wat ziek worden van de griepprik vooral al je op dat moment dat je de prik gaat halen een beetje minder weerstand of verkouden bent. Er worden namelijk stoffen ingespoten die een beetje van alles wat hebben :
  doodvirus van de griep van paar jaar daarvoor of vorige jaren en dan reageert het lichaam dan op als je niet zo lekker in je vel zit.
  Helemaal dit jaar geen griepprik tijdens de tweede coronagolf nemen is mijns inziens vragen om moeilijkheden.
  Beter een prik dan helemaal niks.

 7. Klarien says:

  Ik ben het helemaal eens met FEM555.
  Mag hopen dat er geen -dwangmaatregelingen genomen wordt om ons mensen tegen hun zin te laten inenten.

 8. Onella says:

  De griepprik is een hoax. Elk virus muteert. Omdat een virus zelf niet kan overleven, verandert het zichzelf constant om nieuwe “gastheren” te kunnen vinden. Die mutaties zijn onmogelijk met zekerheid te voorspellen door de farmaceutische wetenschappers die jaarlijks het vaccin ontwikkelen.
  Tot dusver heeft geen enkel wetenschappelijk onderzoek ook kunnen bewijzen dat de griepprik doet wat de bedoeling is: risico’s verkleinen voor kwetsbare groepen. Zoals longontsteking en sterfte t.g.v griep.
  Wat wèl wetenschappelijk bewezen is, is dat de griepprik neveneffecten heeft variërend van onschuldig tot kritiek.
  Naar schatting halen 3,5 miljoen Nederlanders jaarlijks de griepprik. De kosten daarvan zijn schrikbarend hoog voor de zorg. De kosten voor het vaccin liggen rond de 25 euro en daarbij komt nog 10 – 15 euro voor het huisarts bezoek. Ik heb zo’n vermoeden dat de ‘onafhankelijke’ farmaceutische wetenschappers, die in de Gezondheidsraad van de overheid zitten, minder onafhankelijk zijn dan beweerd wordt. Doorgaans is het kenmerkend voor farmaceutische wetenschapppers dat ze werkzaam zijn in laboratoria van de farmaceutische industrieën. Een nogal vrij winstgevende tak van industrie.

 9. Bint says:

  Er is door toe doe van de corona maatregelen een sfeer gekweekt die niet gezond te noemen is.
  Waarom wordt moet iemand met de minste klachten, die hij overigens al jaren heeft, zo kort gehouden worden, zelfs bedreigd? Als het hun zo uitkomt!