coronamaatregelen

Hoe zit het? Moet u zich ook aan de coronamaatregelen houden als u als u het virus al heeft gehad?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: moet u zich ook aan de coronamaatregelen houden als u als u het virus al heeft gehad?

Immuniteit

In Nederland moet men zich aan de vanuit de overheid opgelegde algemene coronamaatregelen houden. Deze zijn er om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De regels gelden in principe voor iedereen, maar hoe zit het met mensen die al ziek zijn geweest door het coronavirus? Zij zijn daarna toch immuun?

Onduidelijkheid

Over deze immuniteit wordt de laatste tijd heel veel gespeculeerd. Een Engelse studie zegt dat de antistoffen binnen een paar weken weer kunnen oplossen, terwijl andere wetenschappers zeggen dat dit helemaal geen reden tot paniek is. Zo benadrukt Shane Crotty, een Amerikaanse viroloog die werkzaam is bij het virologie instituut van La Jolla (Californië) in gesprek met het Amerikaanse blad The Atlantic dat het helemaal niet ongewoon is dat de hoeveelheid antilichaampjes na een bepaalde tijd afnemen. Hij haalt het vaccin tegen de waterpokken als voorbeeld aan. “Uit onderzoek blijkt dat dit vaccin na een half jaar nog voor 75 procent werkt, en daardoor blijven mensen tientallen jaren goed beschermd.” Ook kan het zo zijn dat het immuunsysteem kan ‘onthouden’ dat het ooit al eens in aanraking zijn geweest met ene bepaald virus, zegt biochemicus Pamela Bjorkman tegen The Atlantic. Kortom: genoeg theorieën, maar een echt duidelijk antwoord rondom COVID-19-immuniteit is er nog niet. Het Nederlands gezondheidscentrum RIVM gaat er voorlopig vanuit dat de antistoffen een aantal maanden actief blijven.

Basisregels

Omdat het dus nog onduidelijk is of u de ziekte nog eens kunt krijgen, raadt de overheid iedereen aan zich aan de geldende coronamaatregelen te houden. Die zijn als volgt:

  • Blijf bij klachten thuis en laat u testen
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen
  • Was vaak uw handen en hoest en nies in uw elleboog
  • Vermijd drukte
  • Werk zoveel mogelijk thuis
  • Ga weg als het druk is
  • Reis zoveel mogelijk buiten de spits

Conclusie:

Ook mensen die al ziek zijn geweest door het coronavirus moeten zich houden aan de coronamaatregelen. Het is nog niet duidelijk of het coronavirus 1 persoon meerdere keren kan besmetten, waardoor het verstandig is om het zekere voor het onzekere te nemen.

(Bron: RIVM, Rijksoverheid, The Atlantic, NOS)

Geef een reactie