corona

Hoe zit het? Kunt u ook lopend of met de fiets door de corona teststraat?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Kunt u ook lopend of met de fiets door de corona teststraat?

Testen te voet

Iedereen met coronaklachten kan sinds 1 juni 2020 terecht bij 1 van de 80 testlocaties in het land. Deze testlocaties zijn vaak goed te bereiken per auto, maar wat als u geen auto heeft? Kunt u deze testlocaties dan ook bereiken?

Mogelijk, maar…

Op de website van de Rijkosverheid is hier informatie over te vinden. Uiteraard kunnen mensen zonder auto zich ook laten testen, maar een testpunt bereiken kan dat wel een uitdaging zijn. Allereerst omdat met het openbaar vervoer of de taxi komen niet is toegestaan. U zult dus echt lopend, fietsend of met een ander voertuig de teststraat moeten bereiken. Daarnaast zijn niet alle testpunten toegankelijk voor mensen zonder auto, waardoor u mogelijk langer onderweg bent.

Lange afstanden

Zo moeten inwoners van Den Haag tot voor kort naar Nootdorp om zich te laten testen, wat zo’n 10 kilometer verderop ligt. Voor mensen met een auto is dat misschien niet zo’n probleem, maar een wandeling of fietstocht van 10 kilometer heen en 10 kilometer terug is niet voor iedereen te doen. Inmiddels is er wel een testpunt in de stad.

Ook in landelijkere regio’s is het bereiken van een testlocatie voor mensen zonder auto niet makkelijk. In Groningen zijn bijvoorbeeld maar 3 testlocaties, 2 in de stad Groningen en 1 in Veendam. Wie hier niet in de buurt woont en geen auto heeft, zit dus met een probleem.

Melden bij de afsprakenlijn

Bent u van plan een afspraak te maken voor een coronatest en heeft u geen auto? Dan is het raadzaam om dit aan te kaarten. de medewerker van de coronalijn kan dan kijken wat de mogelijkheden zijn voor u. Houd er in elk geval rekening mee dat u mogelijk ver moet reizen.

Conclusie:

U kunt lopend of fietsend door een coronateststraat, maar heel praktisch is het niet altijd. Niet alle testlocaties zijn toegankelijk voor voetgangers, fietsers of mensen die zich niet met de auto verplaatsen en als zo’n testlocatie er wel is, is deze soms best ver weg. Het advies is om bij het maken van een afspraak kenbaar te maken dat u geen auto heeft, zodat degene aan de andere kant van de lijn kan kijken wat de beste beschikbare optie is voor u

(Bron: RTL Nieuws, GGD Nederland, Rijksoverheid, ANP)

Geef een reactie

Reacties (6)

  Drs Frans says:

  Is dit werkelijk waar? Allereerst omdat met het openbaar vervoer of de taxi komen niet is toegestaan.

  Ik kan dit Niet geloven? En hoe kun je dit handhaven?

  Drs. Frans van Rijthoven
  Hoogvliet

  jannieaa says:

  belachelijk voor die mensen die met openbaar daar naar toe moeten komen, Voor die gevallen zou de huisarts van dienst kunnen zijn.

  B.Harmsen says:

  Een kennis van mij belde op zaterdagmorgen met de GGD voor de test en er zou iemand bij haar thuis de test komen afnemen en schijnbaar was deze persoon in de buurt omdat er binnen een halfuur iemand aan de deur was en op maandagmorgen heeft ze zelf maar opgebeld voor de uitslag.

  Dus zo kan het ook en hoeft men niet met het openbaarvervoer ergens naar toe te reizen.

   MAX Vandaag says:

   Beste B. Harmsen, bedankt voor uw reactie. Wat goed geregeld daar in dit geval dan.

  maxwout says:

  Dit artikel gaat ook alleen over de corona teststraat.

  notaire47 says:

  Hoe is het mogelijk dat de overheid van zijn burgers verlangt dat zij de verspreiding van het Covid 19 virus serieus neemt, terwijl diezefde overheid zijn burgers niet serieus neemt. Autoloze burgers wordt doelbewust de mogelijkheid ontnomen om zich verantwoordelijk te gedragen. Niemand heeft zin of kan grote afstanden lopen of fietsen voor een test, simpelweg omdat de testmogelijkheden te kort schieten.
  Men komt met de bus en stapt een halte eerder uit. Of men komt met de trein en huurt een fiets. Wat niet weet wat niet deert. Als je besmet blijkt te zijn zijn de rapen gaar. Is dit een grap of om te huilen?