knakken

Hoe (on)schadelijk is knakken met de vingers?

Sommige mensen hebben de gewoonte om te knakken met de vingers. Buiten de vingers wordt dit knakken ook wel met ellenbogen, de nek, knieën en voeten gedaan. Is het een onschuldig verschijnsel of is het schadelijk voor de gewrichten?

Knakken niet schadelijk

Hoort u al uw hele leven dat het slecht is om uw vingers te knakken? Dan meteen het goede nieuws: het kan geen kwaad. Uw gewrichten komen er niet losser door te zitten, u krijgt er geen artrose door en ze beschadigen er ook niet door. Wel kan het bij anderen een flinke aversie oproepen, maar dat is een ander verhaal. Doet u het omdat uw vingers voor uw gevoel vast zitten en heeft u het gevoel dat ze door het knappen weer los schieten? Dat is meestal niet het geval. Er komt namelijk niets los als u uw vingers kraakt. Tegenover Trouw legt Bertram The, orthopedisch chirurg bij het Amphia Ziekenhuis in Breda, uit dat de opluchting die mensen voelen bij het knakken vooral tussen de oren zit. “Het is net zomin schadelijk als gezond,” aldus The.

Het kraken van andere gewrichten, zoals schouders en heupen wordt afgeraden door artsen en fysiotherapeuten. Die worden bij het kraken namelijk vaak uit de kom getild. Wat voor slijtage aan het kraakbeen zorgt.

Waar komt het geluid vandaan

De reden dat veel mensen een verschrikkelijke hekel aan het geluid van knakkende vingers hebben, is dat zij het gevoel hebben dat dit wordt veroorzaakt door tegen elkaar schurende botten. Dat is niet het geval, maar er zijn verschillende theorieën over wat het geluid dan wel veroorzaakt. In 2015 is door middel van een MRI-scanner eerder onderzoek uit 1947 bevestigt. Op de MRI-beelden is te zien dat door het oprekken er niet voldoende vloeistof beschikbaar is om de ruimte tussen de gewrichten op te vullen. Zo ontstaan er luchtbellen in het vocht en de overdruk die hierbij ontstaat wordt omgezet in het knakkende geluid.

Triggerfinger

Naast het onschuldige knakken met de vingers is er wel een aandoening, waarbij het knakkende geluid een minder goed teken is: een triggerfinger. Bij een triggerfinger blijft de pees vastzitten en als er dan wordt geknakt, is er een klikje te horen. De vinger (of duim) is dan vaak na verloop van tijd niet meer goed te buigen of te strekken. Door kracht te zetten kan de pees soms toch opeens losspringen. Hij is dan wel weer te buigen of te strekken. Vandaar de naam hokkende vinger, triggervinger of springvinger. Bij ongeveer 1 op de 3 mensen gaat het vanzelf over. Soms adviseert een arts een ontstekingsremmende injectie of een operatie. Als u knakt omdat uw vingers of andere lichaamsdelen stijf aanvoelen, dan kunt u altijd eens met uw huisarts overleggen.

(Bron: Radar, Trouw, RTL Nieuws, Thuisarts, AD)

Geef een reactie