Champions League

Hoe Nederland aan 3 Champions League-tickets kan komen

De Nederlandse clubs zijn aan een zeer belangrijk Europees voetbalseizoen bezig. In 2024 gaat de Champions League, het grootste clubvoetbaltoernooi, op de schop. De ticketverdeling tegen die tijd hangt af van de prestaties in dit seizoen. Nederland kan in 2024 met liefst 3 clubs actief zijn in de Champions League. Wat daarvoor moet gebeuren, leggen wij in dit artikel uit.

Nieuwe opzet Champions League

De Champions League kent al sinds 2003 dezelfde formule, met 32 clubs in het hoofdtoernooi, verdeeld over 8 poules. Vanaf 2024 maakt die poulefase echter plaats voor 1 grote ranglijst. Het deelnemersveld bestaat dan uit 36 clubs, 4 meer dan nu. In plaats van 6 poulewedstrijden – 3 tegenstanders, thuis en uit – zijn er in de 1ste fase van het toernooi 8 wedstrijden, tegen 8 verschillende tegenstanders.

Aan het einde van de rit gaan de nummers 1 tot 8 door naar de 8ste finales. De nummers 9 en 24 spelen play-offs tegen elkaar, met als inzet een plekje in die 8ste finales. Vanaf daar is de opzet hetzelfde als in de huidige Champions League. Na de 8ste finales volgen de kwartfinales, de halve finales en de finale.

Duitsland
Lees ook: Duitsland organiseert EK voetbal 2024

Minimaal 1, maximaal 2 Nederlandse clubs

Op dit moment vaardigt Nederland maximaal 2 clubs af in de Champions League. Voor de editie van 2022/2023 stroomt Ajax als Eredivisie-kampioen direct in. PSV heeft als nummer 2 van Nederland de voorrondes bereikt, maar is daarin gestrand. De verdeling van de tickets per land is afhankelijk van de Europese coëfficiëntenranglijst. Deze ranglijst bevat de landen met de best presterende Europese clubs, opgebouwd in de 5 meest recente seizoenen. De actuele ranking is hier te vinden. Aangezien de coëfficiëntenranking altijd twee seizoenen vooruit werkt, wordt 2022/2923 bepalend voor de ticketverdeling in 2024, het jaar van de Champions League-metamorfose.

Vasthouden plek 6 van groot belang

Omdat de Nederlandse clubs steeds beter zijn gaan presteren in Europa, is Nederland flink geklommen op de ranglijst. ‘We’ zijn in recordtempo van plek 14 naar plek 6 geklommen en dat kan grote gevolgen hebben. Als Nederland aan het einde van het seizoen 2022/2023 nog steeds 6de staat, mogen de kampioen én de nummer 2 van de Eredivisie in 2024 direct de Champions League in.

Jacht op 1 óf 2 extra tickets

Het seizoen 2022/2023 is nog lang, maar Nederland is nu virtueel verzekerd van 2 directe Champions League-tickets. Bovendien mag de nummer 3 van de Eredivisie in 2024 voorrondes spelen, met als inzet een plekje in het hoofdtoernooi. Het kan echter nóg mooier worden voor nummer 6 Nederland, als het dit seizoen nummer 5 Frankrijk inhaalt. In dat geval mogen in 2024 zelfs 3 Eredivisie-clubs rechtstreeks de Champions League in.

Dit seizoen heeft Nederland met Ajax, PSV, Feyenoord en AZ 4 troeven in de 3 Europese toernooien. Naast de Champions League zijn dat de Europa League en de Conference League. Deze clubs hebben tot begin juni 2 belangrijke doelen in Europa. Zorgen dat Nederland nummer 7 Portugal voorblijft én zorgen dat Nederland nummer 5 Frankrijk inhaalt (al is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan).

Update vrijdag 14 april 2023

Nederland mag in 2024 met 2 voetbalclubs meedoen aan de groepsfase van de Champions League. Door de resultaten van donderdag 13 april op de Europese velden is Nederland verzekerd van minimaal de 6e plaats op de zogeheten coëfficiëntenranglijst van de UEFA. Dat betekent dat volgend seizoen niet alleen de kampioen, maar ook de nummer 2 van de Eredivisie zich plaatst voor de groepsfase van de Champions League. De ploeg die als 3e eindigt, krijgt daarnaast een ticket voor de voorrondes.

(Bron: UEFA, Bert Kassies, VoetbalPrimeur. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie