Knap WhatsApp

Hoe krijg ik mijn sociale contacten weer terug? Met ‘Knap WhatsApp’

Omroep MAX heeft de handen ineen geslagen met Prof. Eric van Gorp, Prof. Erik Scherder, Prof. Andrea Maier en Prof. Leonard Hofstra om de problemen bij ouderen in tijden van het coronavirus en sociale afstand in kaart te brengen. De wetenschappers doen onderzoek via de website HouRitmeTegenCorona. Met de resultaten gaan diverse MAX-programma’s content maken om ouderen weerbaarder te maken tegen het virus en de effecten ervan. De wetenschappers zelf publiceren regelmatig op MAX Vandaag een column waarin zij hun ervaringen en bevindingen met u delen.

Eén van hen is dr. Jan Willem Lindemans. Hij is onderzoeker aan het Center for Advanced Hindsight, Dan Ariely’s gedragseconomie centrum aan Duke Universiteit in de Verenigde Staten. Hij en zijn team richten zich op het gebruiken van inzichten in gedrag en psychologie om mensen te helpen gezonder en gelukkiger te leven. Hieronder zijn column over het programma en de voortgang van Hou Ritme Tegen Corona.

Behoefte aan sociaal contact

Eén ding hebben we allemaal ondervonden van al dat thuis zitten met het coronavirus: als mens hebben we behoefte aan sociaal contact. Niet alleen dat: we hebben behoefte aan goede, verbindende, sociale contacten. Want, ja, natuurlijk, we bellen wel alle dagen, maar dat is toch niet hetzelfde als rustig samen een kopje koffie drinken. En ja, ja, we praten wel veel over het coronavirus en het nieuws, maar soms maakt ons dat alleen maar nog meer ongerust. En ja, misschien hebben sommigen ook wel wat nieuwe technologische middeltjes uitgeprobeerd – videochatten, misschien wel met meerdere mensen tegelijk, enzovoorts: maar nee, vaak voelt dat toch onnatuurlijk aan.

Moeilijk om goede sociale contact te onderhouden

Nee, het is niet gemakkelijk geweest om sociale contact goed te onderhouden of te verbeteren in tijden van het virus. En, als we er zo over nadenken, eigenlijk is het al lang niet meer gemakkelijk goede sociale contacten te onderhouden, ook vóór het coronavirus. Het is nu eenmaal een wereld geworden van chatten, videobellen, iedere minuut nieuws, voortdurende updates, en altijd maar nieuwe technologie.

Technologie omarmen

Genoeg doemdenken: MAX werkt samen met wetenschappers in Nederland en de Verenigde Staten aan een antwoord. En we denken dat het antwoord er niet in ligt om technologie gewoon te ontkennen. Dat lijkt niet langer een optie. Ons antwoord is de technologie te omarmen: haar beter te begrijpen, in de vingers proberen te krijgen, en te gebruiken op een goede manier die ons kan helpen relaties te onderhouden.

Knap WhatsApp

We hebben gekozen te focussen op WhatsApp. Want niet alleen is WhatsApp in Nederland de meestgebruikte smartphone app voor berichtjes en chatten: WhatsApp biedt ook heel wat mogelijkheden om op een positieve en betekenisvolle manier met elkaar te communiceren. Samen met wetenschappers testen we een nieuw programma dat we voor jullie gemaakt hebben. We noemen het Knap WhatsApp, want we willen dat iedereen bekwaam wordt in WhatsApp. Donderdag 11 juni 2020 lanceren we Knap WhatsApp. Dus houd deze website in de gaten!

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. Loesloes says:

  Als het maar goed beveiligd is tegen kwaadwillenden.

 2. janwilleml says:

  Je hebt een goed punt, Loes, en daar hebben we zeker aan gedacht! We hebben enkele leerstukken over veiligheid: Maar allemaal heel praktisch, en gemengd met leukere onderwerpen. Groetjes, Jan Willem, Duke Universiteit

 3. Jogerco says:

  Goedemorgen,
  Gisteren ben ik begonnen met Knap WhatsApp, maar hoe kom ik nu VERDER?
  Mvg

  1. janwilleml says:

   Beste Jogerco,
   U kunt gewoon de volgende dag terugkeren naar dezelfde website: https://vuamsterdam.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_dbTny4xJSUbCrsN . U kunt ook via https://www.houritmetegencorona.info/ die link klikken.
   En geef dan in Knap WhatsApp aan “Ik ben hier eerder geweest”.
   Als uw probleem is dat u in Knap WhatsApp bent, maar enkel het eindscherm ziet, probeer dan de pagina te “refreshen”, bijvoorbeeld door op het cirkelvormige pijltje in uw browser te klikken: https://nl.wikihow.com/Een-webpagina-verversen. Dank voor de interesse! Mvg, Jan Willem