lichaamsgeur

Hoe komen we aan onze lichaamsgeur, in hoeverre is voeding hierop van invloed en wat vertellen geuren over uw gezondheid?

Ons lichaam verspreidt allerlei geurtjes. Van onze adem tot onze voeten. Hoe komen we aan onze persoonlijke lichaamsgeur, in hoeverre is voeding hierop van invloed en en wat vertellen geuren over uw gezondheid?

Persoonlijke lichaamsgeur

Iedereen heeft een eigen geur. Wellicht kunt u uw dierbaren zelfs met uw ogen dicht aan hun lichaamsgeur herkennen. Maar hoe ontstaat die eigenlijk? Zweet ruikt op zichzelf namelijk nergens naar. In contact met de bacteriën op onze huid ontstaat echter alsnog een persoonlijke geur. Afhankelijk van het type bacteriën, kunnen ze ons een aangenaam of onaangenaam aroma geven. Stafylokokken zorgen er bijvoorbeeld voor dat geurveroorzakers binnen de perken worden gehouden. Terwijl corynebacteriën juist vetten, aminozuren en hormonen omzetten in stinkende stoffen. Iedereen heeft een unieke verzameling bacteriën op de huid en die zijn er dus mede verantwoordelijk voor of we lekker of minder lekker ruiken. Door wassen of douchen zal de geur tijdelijk minder worden, maar net zo snel weer terugkeren.

Kan voedsel onze lichaamsgeur veranderen?

Onszelf wassen heeft dus weinig invloed op onze lichaamsgeur, maar ons eetpatroon kunnen we desgewenst wel aanpassen. Onze darmen zijn namelijk van invloed op de bacteriën die op onze huid leven. Wie veel vet vlees en fastfood eet en weinig groente, heeft een sterkere lichaamsgeur, is uit onderzoek gebleken, aldus wetenschapswebsite Quest. Het aantal corynebacteriën op de huid neemt dan toe. Bij wie erg vet eet, wordt dat vet onder andere in de huid opgeslagen en het lichaam scheidt die vetten ook op de huid uit. Dat zorgt ook weer voor meer geur veroorzakende bacteriën. Het kan dus de moeite lonen om gezonder te eten.

urine
Lees ook: Wat zeggen de kleur en geur van urine over uw gezondheid?

Hetzelfde geldt voor het drinken van alcohol. Wie veel alcohol drinkt, zal anders gaan ruiken. Alcohol komt namelijk via de poriën naar buiten en bindt dan met het olielaagje op de huid. Dat zorgt voor een hele specifieke geur.

Maar ook gezondere voedingsmiddelen zijn van invloed op onze geur. Knoflook en ui bijvoorbeeld, zorgen niet alleen voor een sterk geurende adem, ook via de huid komt de geur naar buiten. Dat komt door de zwavelcomponenten die knoflook en uien bevatten en dat is goed te ruiken in onze lichaamsgeur. Hetzelfde geldt voor asperges, zoals we ook in een eerder artikel beschrijven. Pikant voedsel, zoals hete pepers, zorgt ook voor een sterkere of andere lichaamsgeur.

Lichaamsgeur en gezondheid

Naast het soort bacteriën op de huid en ons eetpatroon, is ook onze gezondheid van invloed op onze lichaamsgeur. Zo kan een traagwerkende schildklier zorgen voor een zweetgeur die naar azijn ruikt. Ook kan een zuurdere geur duiden op een probleem met de nieren. Een zoete of fruitige lichaamsgeur kan duiden op diabetes. Bij vrouwen kan de overgang zorgen voor een sterkere lichaamsgeur en een grotere zweetproductie. Ook stress en angst zijn van invloed op onze lichaamsgeur.

Muggen en lichaamsgeur

Muggen baseren hun keuze wie ze steken op basis van 3 factoren: lichaamswarmte, koolstofdioxide en… geur. Zo zijn er doeltreffende anti-muggencrèmes ontwikkeld, die de eigen lichaamsgeur maskeren. Daarnaast blijkt het van belang te zijn met welke zeepsoorten we ons wassen. Onderzoekers hebben dat ontdekt, door proefpersonen zich met verschillende soorten zeep te laten wassen. Vervolgens is gebleken dat bepaalde zeepgeuren muggen aantrekken of juist afstoten. In een eerder artikel vertellen we hoe u daarvan gebruik kunt maken, door bepaalde zeepgeuren wel of juist niet te gebruiken.

(Bron: Archief, Quest, Margriet, AD, InfoNu.nl, Women’sHealth Magazine. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Heer Bommel says:

    Toen ik langgeleden midden in de zomer in militaire dienst kwam en we allemaal vreselijk last kregen van zweetvoeten in die hoge gevechtslaarzen met dikke wollen sokken, vertelde een sergeant dat je moest ophouden elke dag schone droge sokken aan te trekken omdat dat de zweetklieren stimuleren zou.
    Ik heb dat geprobeerd en doe dat nog steeds. Want het werkte onmiddellijk. Ik heb gemerkt dat ik, als het moet, zelfs weken dezelfde sokken aan kan houden en absoluut geen geurende voeten of sokken krijg. Ik was mijn voeten natuurlijk wel.
    Het klinkt uiteraard als een vies verhaal maar zelfs mijn vrouw, die het in eerste instantie ook maar vies en vreemd vond, heeft moeten toegeven dat het werkt.