urine

Wat zeggen de kleur en geur van urine over uw gezondheid?

De geur en kleur van urine zijn veelzeggend. Wat het u zoal kan vertellen? Wij gaan op onderzoek uit.

Zo wordt urine gemaakt

Urine is een afvalproduct van het lichaam dat wordt gemaakt door de nieren. De nieren zuiveren alle niet gewenste stoffen uit het bloed, waardoor er uiteindelijk urine bestaat. Via de nierbekken wordt het afgevoerd naar de blaas, waarna het het lichaam verlaat.

Lichtgeel, normale geur

Als de nieren goed functioneren en de persoon in kwestie genoeg drinkt, heeft de urine vaak een lichtgele kleur. De geur is het best te omschrijven als een reguliere urinegeur, mits diegene geen asperges heeft gegeten. Asperges laten de urine zwavelachtig ruiken. Dat komt omdat deze groente beschikt over het zogenoemde asparagusinezuur, wat ervoor zorgt dat urine een typische geur krijgt. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid.

Kleurloos, bijna geurloos

Mensen die heel veel drinken, zullen op den duur bijna geur- en kleurloze urine produceren. Als u dit ziet, kunt u beter even een drinkpauze inlassen. De nieren kunnen 0,75 milliliter tot een liter per uur verwerken; alles daarboven is overtollig. Wie toch meer drinkt, onttrekt zout aan het eigen lichaam. Dat is niet wenselijk, want dit zout heeft u juist nodig. Bovendien zorgt te veel drinken ervoor dat de druk op de lichaamscellen toeneemt. Ook dit wilt u vermijden, want dit kan schadelijk zijn.

Donkergeel, sterke geur

Te veel water drinken is dus niet goed, maar te weinig drinken is dat ook niet. Wie te weinig drinkt, zal zien dat de urine donkergeel of zelfs oranje-achtig kleurt. De geur is ook intenser dan die van lichtere urine. Als u dit bij uzelf opmerkt, kunt u het beste wat extra water drinken. Uw nieren zullen u dankbaar zijn, want deze organen moeten extra hard werken als het lichaam te weinig vocht binnenkrijgt.

Wel genoeg gedronken, maar toch donkere urine? Dan kan het zijn dat u veel heeft gezweet. Drink ook in dit geval extra om de vochtbalans weer te herstellen.

Roodachtig, sterke geur

Urine kan ook een roodachtige tint hebben. Dit kan onder meer betekenen dat u kort geleden bietjes heeft gegeten of dat er bloed in uw urine zit. Bloed in de urine is geen goed teken, maar hoeft niet altijd heel ernstig te zijn. Het kan ook duiden op een blaasontsteking. Zodra u ziet dat uw urine roodachtig is en u er zeker van bent dat dit niet komt door de bietjes die u net heeft gegeten, is het raadzaam om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan.

Bijna bruin, sterke geur

Als u ziet dat uw urine echt heel donker is, moet u direct naar de dokter. “Dat kan duiden op een afsluiting van de galwegen”, aldus huisarts Edwin van Vaal tegen nieuwssite nu.nl over dit onderwerp.

Plast u (bijna) niet meer?

Net als bijna bruine urine, is ook helemaal geen urine reden om meteen naar de dokter te gaan. Natuurlijk kan dit e rook op duiden dat u al heel lang niets meer heeft gedronken, maar het kan ook duiden op nierfalen.

Lees ook: dit zegt de geur van ontlasting over uw gezondheid.

(Bron: Nu.nl, Radboud MC, archief)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Cologic says:

  Wat betekent deze zin?:
  ” is ook helemaal gene urine ¨

  Is dit geen urine of gele urine??????????????????

   Robertjc says:

   ‘Gene’ is hier ‘Geen’ natuurlijk. Kwestie van begrijpend lezen. En een beetje Cologica…

  maxwout says:

  donkerbruine bijna zwarte urine -> nierontsteking