chronische pijn

Het weer heeft écht invloed op chronische pijn

Chronische pijn lijkt vaak erger te worden bij koud of nat weer. Een onderzoek van de Universiteit van Manchester onderschrijft nu dat mensen met ziektes zoals reuma en artritis, echt meer kans op pijn hebben op dagen met slecht weer.

Natte dagen zijn pijnlijkst

Uit het onderzoek blijkt dat 20 procent van de patiënten met chronische ziektes meer pijn heeft op vochtige en koude dagen, of op dagen met veel wind en een lage luchtdruk. Volgens het onderzoek zijn natte dagen het pijnlijkst.

Dat komt door een verschil in luchtdruk, wat ook wel barometrische druk wordt genoemd. Dit is het gewicht van de atmosfeer om ons heen. Deze druk gaat omlaag als het bijvoorbeeld bijna gaat regenen. Wanneer de druk omlaag gaat, kan het weefsel rondom een gewricht uitzetten en dat zorgt dan voor pijn. Hetzelfde gebeurt in vliegtuigen, hoe hoger u komt hoe minder druk er is, waardoor handen en voeten opzwellen.

Onderzoek via een app

De onderzoekers volgen 15 maanden lang meer dan 13.000 Britten met chronische pijnziektes, zoals artritis en migraine. Via een app houden de patiënten bij hoeveel pijn zij hebben en tegelijkertijd wordt bijgehouden wat de weersomstandigheden op dat moment zijn. Daardoor kunnen de wetenschappers nu bewijzen wat al langer wordt beweerd. “Ongeveer driekwart van de mensen die aan artritis lijden denkt dat het weer invloed heeft op hun pijn, dat is nu ook bewezen”, schrijft hoogleraar Will Dixon van de Universiteit van Manchester in het onderzoek.

Pijnverwachting

Dixon hoopt dat het onderzoek kan bijdragen aan het makkelijker maken van het leven van chronische pijnpatiënten. “Als we de weersverwachting kunnen voorspellen, dan moet het ook mogelijk zijn om een pijnverwachting te ontwikkelen. Op die manier kunnen mensen die aan chronische pijn lijden, activiteiten inplannen op basis van het verwachte pijn-niveau.”

Wat kunt u doen tegen de klachten?

Die pijnverwachting waar Dixon het over heeft bestaat nog niet, maar er zijn wel dingen die u zelf kunt doen om de pijn tijdens koude en natte dagen te verlichten.

 • Houd uw spieren en gewrichten warm. Warmte ontspant de spieren waardoor het kan helpen om de pijn te dempen.
 • Probeer zwelling te voorkomen. Als slecht weer voor zwellingen rond uw gewrichten zorgt, kunt u dat proberen te voorkomen met een drukverband of strakke kous. Daardoor wordt de druk op het gewricht minder en dempt dat de pijn.

(Bron: Cloudy with a Chance of Pain onderzoek, RTL Nieuws, De Jong fysio)

Geef een antwoord

Reacties (3)

 1. Nelleke reageert says:

  Is zeker waar! Nat en kou zijn funest voor sommige kwalen. De laatste 2 zomers waren echt een weldaad. Dagen zonder pijn. Ben net terug uit de tropen, ook daar hetzelfde, door het heerlijke warme weer pijnloze dagen. Wat een verademing. Emigreren, nee dat is geen optie maar ik zoek het warme weer wel zoveel mogelijk op. Ik weiger om zware pijnstillers te slikken want ik hou graag de controle. Met zware pijnstillers mag je niet autorijden of het is te gevaarlijk. Aangezien autorijden mijn enige mobiliteit is neem ik geen risico. Moet er niet aan denken om een ongeluk, met alle gevolgen van dien, te veroorzaken door te zware medicijnen. Dus ja, de stelling klopt dat vocht en kou wel degelijk invloed heeft.

 2. Tybl says:

  Ik heb dunne vezel neuropathie een nog vrij onbekende progressieve spierziekte. Onder de 12 a 15 graden lig ik de hele dag onder en op een warmte deken. Ik gebruik fenthanyl en oxycodon voor de pijn maar ondanks dit alles Veel ondraaglijke pijn 24/7 . Emigreren naar een een warmer klimaat zou super zijn maar helaas moet mijn man nog 11 jaar werken tot pensioen en de kans is niet zo heel groot dat ik er San nog ben. Maar bij koud en vooral in combinatie is het vreselijk

 3. William61 says:

  nou.., mijn Fibromyalgie is juist op zijn ergst als het heel warm weer is, boven de 24 C wordt het behoorlijk pijnlijk
  en met die tropische waardes van bijvoorbeeld afgelopen zomer kan ik niets anders doen dan blijven liggen en 3 ventilatoren aan om maar een beetje te koelen in de hoop dat het afzakt. De migraine met aura.en Visual Snow is bij mij trouwens ook heftiger met warm weer nou dan wil je ook niet buiten zijn met al die flitsen en niet tegen scherp licht kunnen. Ik zit juist te genieten nu en dan ook nog met zo’n regenbuitje, zit nu heerlijk met de deur open.. lekker doorwaaien en een fris huis. Perfect en geen (extra) pijntjes 🙂