Therese Klompenhouwer Queen sportweekend

Het sportweekend: goudkoorts dankzij Suzanne, Jens en Queen Therese?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

PSV is klaar in de Champions League: onnodig?

Robbert: In de Nederlandse media had PSV de achtste finale in de Champions League tegen Borussia Dortmund al zo’n beetje gewonnen. Dat kon niet meer misgaan. We hebben het wel over een uitwedstrijd tegen het decor van die Gelbe Wand, de gele muur van fanatiekste BVB-fans. Was het uiteindelijke 2-0 verlies te voorkomen geweest? Ze bleven nog behoorlijk lang in de wedstrijd zitten. Wat denk jij, Hein?

Hein: Dat deze uitschakeling zeker niet nodig was, Robbert. De openingsfase was eigenlijk verbijsterend, zoveel ruimte werd er weggegeven. Van freewheelen in de Eredivisie naar topvoetbal in de allerhoogste versnelling, dat was even schakelen voor de aanstaande landskampioen. En toen dat eenmaal gebeurd was, stonden ze al met 1-0 achter. Ik heb genoten van spelmaker Malik Tillman, maar de aanvallers van PSV waren eigenlijk tandeloos. En Luuk de Jong is een fenomeen op Eredivisie-niveau, maar komt in de Champions League net tekort. Deel je deze analyse?

Robbert: Zeer zeker Hein. Waar was de oude, bloedgevaarlijke Lozano bijvoorbeeld? Interessant ook om te zien hoe verschillende betrokkenen er totaal anders op reageerden. Luuk de Jong, die plots vlak voor het eindsignaal met een beetje meer geluk én vaardigheid de 1-1 en dus een verlenging op de sloffen had, vond dat ze beter waren in de tweede helft.

Hein: Dat was toch ook zo?

Robbert: Inderdaad, maar meer optisch dan daadwerkelijk. Dan moet je wel eerst de discutabele VAR-beslissing over de afgekeurde treffer van Dortmund wegdenken, als je je zoveel beter waant. Uit de eerste de beste tegenaanval na De Jongs groteske misser kwam overigens de 2-0 van de thuisclub op het scorebord. Dat was meer een doelpuntje voor de statistieken, want de wedstrijd was toen al zo’n beetje gespeeld. Maar vooral de zwaar teleurgestelde Joey Veerman is toe aan een serieuze reality check. Misschien door eens een goed gesprekje met oud-PSV’er Boudewijn Zenden te gaan voeren? Die sprak net als trainer Peter Bosz na afloop duidelijke taal: “Je moet wél scoren, als je wilt winnen.” Geen speld tussen te krijgen.

Houdt uitgeschakeld Ajax nog 11 man over?

Hein: Ik hoor hier Johan Cruijff.

Robbert: Bosz is dan ook een Cruijff-adept.

Hein: En tevens oud-trainer van Ajax, dat gisteravond in Birmingham ongenadig op zijn falie kreeg van Aston Villa (4-0). Met aan beide kanten veel blessures.

Robbert: Zo’n beetje de hele Amsterdamse verdediging viel uit. Kan Ajax zondag uit tegen Sparta nog wel een ploeg op de been brengen? Ze zullen wel handenwrijvend hebben toegekeken op het Kasteel. Vandaag begint Alex Kroes als nieuwe directeur van Ajax. Zal hij een ‘nieuwe lente’ binnen de club brengen, of primavera zoals de Italianen dat noemen?

Wie wint La Primavera in het wielrennen?

Hein: Inderdaad, laten we het over La Primavera hebben! Morgen rijdt het peloton van Milaan naar Sanremo en dan kan de lente pas echt beginnen. Wie gaat Mathieu van der Poel opvolgen? Hijzelf of een andere landgenoot? Of toch een pure sprinter, à la Jasper Philipsen?

Robbert: Dan moeten die pure sprinters wel nog eerst over de Poggio heen komen, de laatste bult op 15 kilometer voor de eindstreep. Ik vind het ’t mooist als een puncher wint, zo iemand die op volle snelheid zo’n helling neemt. Types als Mathieu, Wout of voorheen Alaphilippe. Zou het iets zijn voor alleskunner Tadej Pogačar? De winnaar moet ook als een zot kunnen afdalen…

Hein: Zoals zijn landgenoot Matej Mohorič, winnaar in 2022?

Robbert: Inderdaad, aan hem moest ik denken. Hij had zelfs een speciale ‘dropper’ gemonteerd. Bij 1 druk op de knop zakte zijn zadel 5 centimeter, hetgeen een meer gestroomlijnde afdaling garandeerde.

Goud delven met Suzanne, Jens en Queen Therese?

Hein: Wie niet buitenaards is, moet inderdaad slim zijn. Maar daar doe ik Mohorič wel een beetje mee tekort. Want het blijft een meer dan verdienstelijke coureur en zijn afdalingstechniek is een genot om naar te kijken. Daarover gesproken: Suzanne Schulting lijkt weer op de weg terug, mooi op tijd voor het WK shorttrack in Ahoy (Rotterdam). Dat moet toch wel een Nederlands feestje worden, Robbert?

Robbert: Daar hoopt iedereen op en ik dus ook. Maar is Schulting wel net op tijd in vorm na haar langdurige blessure? Ze heeft al aardig wat 2e plaatsen gescoord sinds haar recente rentree. En zoals we allemaal weten: daar houdt ze niet zo van. Ze heeft een echte winnaarsmentaliteit. Ze mag wel wat vriendelijker zijn voor zichzelf. Bij de vrouwenploeg is in feite elke Nederlandse een potentiële gouddelfster, de Velzeboertjes (Xandra en Michelle, red.) op kop.

Hein: En bij de mannen: goud voor Jens van ’t Wout?

Robbert: Ik durf het niet te zeggen. Is hij al van ‘Sjinkie-niveau’ om ook voor een hunkerend thuispubliek met de druk om te kunnen gaan.

Hein: We gaan het meemaken. Heb je nog een laatste tip om het sportweekend in te gaan?

Robbert: Zegt de naam Therese Klompenhouwer jou iets, Hein?

Hein: Haar bijnaam ken ik wel: The Queen.

Robbert: Dat is de titelverdedigster op het EK driebanden voor vrouwen in Ankara. Morgen en zondag is er ook nog de variant voor teams, waarop zij ook de verdedigend kampioene is samen met Monique van Exter. Ik zou nog willen afsluiten met een kelderkraker én een topper in de Eredivisie dit weekend, respectievelijk Excelsior-RKC op zaterdag- en PSV-Twente op zondagavond. Kijken of de Eindhovenaren hun uitschakeling in de Champions League dan te boven zullen zijn.

Hein: Want hoe jammerlijk die uitschakeling ook is, PSV heeft nog genoeg om voor te spelen dit seizoen. Als ze deze wedstrijd tegen de nummer 3 doorkomen, is de kans op een ongeslagen kampioenschap weer een stukje groter. En dan gaat ook het Stratumseind en omstreken goud kleuren. Goud van het bier welteverstaan, al zal er waarschijnlijk geen Dortmunder uit de tap komen….

(Foto: Ana Escobar/EPA)

Geef een reactie