Jutta Leerdam Jake Paul minnekozen sportweekend

Het sportweekend van MAX Vandaag: La Jutta en Jake, wereldberoemde ballenjongen en WK trampolinespringen

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Hein: Waar zullen we deze week mee beginnen, Robbert? Met Jutta en Jake in Thialf, de wereldberoemde ballenjongen van Go Ahead Eagles of de kwetsbare ontboezemingen van Ajax-spits Chupa Akpom, die opeens begint te scoren?

Robbert: Laten we beginnen met La Jutta, onze sprintkoningin op klapschaatsen. Ze was al een met goud omhangen influencer, maar met Jake Paul erbij trekt ze dubbel de aandacht. Dat lijkt me goed voor de schaatssport wereldwijd, die traditioneel toch vooral een Nederlands gebeuren is. Wat dat aangaat, is er weinig verschil met de edele korfbalsport. Voorlopig leidt haar minnekozen in het openbaar Jutta niet af van haar prestaties op de ijsbaan. Misschien krijgen ze zelfs nog wat meer ‘punch’. De ballenjongen van Go Ahead, die instructies krijgt om meters in het voordeel van de thuisclub te smokkelen, is mijn held van de week. Welke club zou nou niet zo’n hulpje willen hebben? En dat mensen, voetballers dus ook, aandacht nodig hebben, toont Chuba Akpom aan. Door een lief kennismakingsgesprek met nieuwe Ajax-trainer John van ’t Schip is hij direct gaan scoren.

Marianne Timmer nieuw schaatsseizoen
Lees ook: Marianne Timmer: “Voor Irene Schouten werd het op een gegeven moment te veel, benieuwd naar Jutta Leerdam”

Hein: Ik heb heel erg de neiging om Jake Paul op zijn Fries uit te spreken, maar dat geheel terzijde. En het is wachten tot de held van Go Ahead een mooie transfer maakt. Een ballenjongen met zoveel spelinzicht en handelingssnelheid dat er een goal uit komt, ik ken wel een paar clubs die dit goed kunnen gebruiken. Maar goed, genoeg meligheid, laten we het over de sport van dit weekend hebben. Waar kijk jij naar uit?

Robbert: Onze tennissters spelen in de play-offs voor de Billie Jean King Cup tegen Oekraïne. Door de oorlog in dat land vindt de wedstrijd plaats in Litouwen. Vervelend voor de Oekraïners, maar ze zullen toch weer moeten vechten tegen een ‘Rus’, tegen onze Aranxta Rus welteverstaan. Het gaat om een plek in de Wereldgroep. Nog zo’n landenwedstrijd vindt plaats bij het schaken, het EK in Budva, in Montenegro. Verder is er ook in de zeilsport een EK in het Portugese Vilamoura, Portugal. Daar gaat het om de categorieën 49erFX en Nacra17 gemengd. Ik zie dat we bij de wereldbeker schaatsen in Obihiro (Japan) ook meedoen aan de ‘gemengde aflossing’ met Femke Kok en Wesly Dijs. Is dat een nieuw nummer? Het is na de invoering van de ploegenachtervolging en de massastart al het derde nummer dat is overgewaaid uit het baanwielrennen.

Hein: Zo’n gemengd nummer, net als in het wegwielrennen en de atletiek, vind ik persoonlijk wel een mooie toevoeging. En misschien ook een uitkomst voor onze mannelijke en vrouwelijke schaatsers, want het is wel heel vaak misgegaan tijdens de ploegenachtervolgingen.

Robbert: Zondag staat in de Eredivisie Feyenoord-AZ op de agenda. Dat is een belangrijke pot, want de winnaar blijft in het spoor van PSV, dat al uit zicht lijkt te zijn. De Eindhovenaren zitten comfortabel na hun 1-0 zege op het stugge Lens in de Champions League. Feyenoord daarentegen ging er juist met 1-0 af tegen Lazio deze week en zakte in zijn CL-poule naar de 3e plek. Trainer Slot zag de perfecte wedstrijd van zijn ploeg. Maar daar waren de analisten op tv, oer-Feyenoorder Jan Boskamp voorop, het niet mee eens. Voor hem moet er eerst gewonnen worden als je van perfectie durft te spreken. Tja, het is dat typische Nederlandse balbezit-denken dat heerst onder ons trainerskorps.

Hein: Italianen kunnen niet van je winnen, maar je kunt wel van ze verliezen, zullen we maar zeggen. Veel beter voetballen, 1 beslissende fout op het middenveld, meteen een tegengoal en een tegenstander die de wedstrijd vakkundig ontregelt. En na afloop wel de complimenten, maar niet de punten. Feyenoord is in dezelfde Romeinse val getrapt als zoveel andere Nederlandse ploegen. Dan heeft PSV het een stuk beter voor elkaar, zowel in de competitie als in Europa. Het was geen mooie wedstrijd tegen Lens, maar ik heb wel genoten van de strijdlust en intensiteit in Eindhoven. En van de 3 punten, want die kunnen we goed gebruiken in de coëfficiëntenstrijd met Frankrijk.

Robbert: Ach ja, ook Ajax en AZ hebben daar hun negatieve bijdragen aan geleverd, met nieuwe (kleine) nederlagen tegen 2 van de wat minder interessante Premier League-clubs, respectievelijk Brighton en Aston Villa. Op zich hebben ze wel iets meer strijd geleverd in deze terugwedstrijden. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Overwintering in Europa lijkt ver weg. Het goede nieuws is dat Pavlidis, topscorer van de Eredivisie, zijn visitekaartje heeft afgegeven met een goede goal. Die speelt volgend jaar in het buitenland. De vraag is waar, in Spanje of in Engeland.

Hein: En zondag krijgen we dus een topper in De Kuip, met 2 clubs die hun Europese teleurstelling weg moeten spoelen. Feyenoord heeft 2 dagen meer rust gehad, maar is wel degelijk gewaarschuwd, met een Pavlidis in topvorm. Tegelijkertijd is er de WB veldrijden in Dendermonde, maar dan zonder Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Thibau Nys én Fem van Empel. Toch iets om naar uit te kijken?

Robbert: Als het ergens wordt uitgezonden, dan lijkt het mij wel leuk om de verrichtingen te volgen van Milco Abrahams bij het WK trampolinespringen in Birmingham. Hij wil letterlijk de sprong naar de top maken.

Hein: Het zou inderdaad leuk zijn als Studio Sport daar ook aandacht aan besteedt. Dan spring ik thuis voor de tv. Wat ik sowieso al wel van plan ben, want er is weer genoeg te zien. Op naar volgende week!

(Foto: Vincent Jannink/ANP)

Geef een reactie