Harrie Lavreysen hatrrick sportweekend

Het sportweekend: Hollands Glorie én Hollandse zeperd, Ajax krijgt broodnodige ‘leader by example’

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Hein: Uiteraard trappen we de column af met Harrie Hattrick. We hebben vorige week al onze bewondering uitgesproken, maar Harrie Lavreysen heeft het vervolgens alleen maar bonter gemaakt. Wat een machtsvertoon op het EK in Apeldoorn, Robbert.

Robbert: Ja, onvoorstelbaar die gast! Ook dat hij zich al ruim voor de Spelen heeft durven uit te spreken dat hij in Parijs voor deze unieke hattrick wil gaan. Als het ware om die wilde ambities te onderstrepen, heeft hij het in Apeldoorn even voorgedaan dat het ook écht mogelijk is. Het moet wel echt van de sprintnummers komen in de zomer, want op de duuronderdelen maken de Nederlandse baanrenners weinig kans.

Hein: Maar dit was ook wel sprinten met hoofdletter S van Harrie. Zijn voorsprong aan de streep was bijna net zo groot als de voorsprong van PSV in de Eredivisie. Soeverein door in de beker, 3-1 tegen FC Twente, nu staat er een historisch record uit 1988 op het spel. Wordt het 18 zeges op rij voor Peter Bosz en zijn mannen? Of gaat FC Utrecht zondag dwarsliggen, op een traditioneel lastig bespeelbaar veld in de Galgenwaard?

Harrie Lavreysen hattrick baanwielrennen
Lees ook: Harrie ‘Hattrick’ Lavreysen is de koning van het baanwielrennen: “In die laatste ronde ging ik bijna 80 per uur”

Robbert: Ik acht FC Utrecht, dat momenteel onder Ron Jans een opleving beleeft, wel in staat tot een stuntje. PSV heeft ook niet het beste trackrecord in Utrecht. Een 2-2 zie ik wel gebeuren daar in die knollentuin van Galgenwaard, waarbij Luuk de Jong met een bekeken kopbal in de 93e minuut de reddende engel is. Zoiets stel ik me voor. Daarmee zou het gedeelde Eredivisie-record met de PSV-ploeg uit 1988 van de eerste 17 gewonnen wedstrijden op rij blijven staan.

Hein: Ajax is dit seizoen al voor de bijl gegaan in De Galgenwaard (tot 2 keer toe zelfs) en ik sluit ook niet uit dat PSV hier zijn 1e deukje gaat oplopen, in een verder rimpelloze Eredivisie-campagne. Aan de andere kant: het veld van De Galgenwaard is gespaard, omdat de bekerhelden van Hercules er ditmaal niet mochten spelen. Die wedstrijd tegen SC Cambuur is uiteindelijk ook afgelast.

Robbert: Een zaak die zeer in het oog springt, is de beklonken transfer van Jordan Henderson uit de Saoedische zandbak naar Ajax. Om nog even bij al die beeldspraak te blijven: ik denk dat deze ex-aanvoerder van Liverpool en gelouterd Engels international, met 81 caps op zijn naam, de Amsterdammers wel uit het drijfzand kan trekken. Wat verwacht jij?

Hein: Inderdaad een heel opvallende deal van Ajax, waar bovendien veel geld mee gemoeid is. Maar als er nou 1 type speler is waar Ajax behoefte aan heeft, dan is het wel een leader by example als Jordan Henderson. Wat dat betreft heeft Remko Pasveer, 4e (!) doelman van dienst, de vinger op de zere plek gelegd in een lezenswaardig interview met Het Parool. Misschien dat de huidige generatie Ajacieden het krachthonk weer wat vaker opzoekt, als een gearriveerde speler als Henderson ze het goede voorbeeld geeft, à la Dusan Tadic.

Robbert: Nog wat: Pascal Jansen is vrij. Is dat niet de perfecte volgende trainer voor Ajax? Zou hij bij AZ zijn ontslagen door de komende directeur van Ajax Alex Kroes, die daar officieel nu nog bij werkt?

Hein: De heer Jansen mist misschien een beetje uitstraling en is nooit op spannende uitspraken te betrappen, maar heeft het trainersvak wel degelijk in de vingers. Qua resultaten kwam zijn ontslag bij mij volledig uit de lucht vallen. 4e in de Eredivisie, het is eigenlijk volstrekt logisch met dit spelersmateriaal. Aan de andere kant: de Conference League-wedstrijd tegen Zrinjski Mostar is een regelrechte blamage (3-0 voor bij rust, 4-3 verloren), net als de daaropvolgende uitschakeling. Het bekeroptreden tegen de amateurs van Quick Boys zag er ook vrij ongeïnspireerd uit (3-3 en door na penalty’s, met het schaamrood op de kaken). Misschien is er intern nog het een en ander voorgevallen, maar dat weet ik niet. Ik onthoud me dus van speculaties over een mogelijke dubbelrol van Alex Kroes. Door naar de Australian Open. Wat is je daar opgevallen, Robbert?

Robbert: De Australian Open vind ik altijd zo’n aantrekkelijke variatie in de maand januari met vooral wintersporten. Het is in Melbourne dan hartje zomer. Mooi, dat contrast met de sneeuw hier. Doordat de 3 voornaamste banen tegenwoordig overdekt zijn, is dat verschil helaas niet meer zichtbaar. Nederlands kampioen Jesper de Jong had zich als qualifier totaal onverwacht geplaatst voor het hoofdtoernooi, maar is er al uit gemept, evenals Botic van Zandschulp. Overigens speelden ze allebei tegen de Italiaan Jannik Sinner, 1 van de titelfavorieten. Griekspoor zit net als in 2023 al in de 3e ronde. En dat is knap. Opvallend hoe erg recordkampioen Djokovic zit te worstelen daar in Melbourne, vind je niet? Bij de vrouwen haalde Aranxta Rus voor het eerst in 4 jaar de 2e ronde, maar dat was direct ook het eindpunt.

Hein: En ondertussen is het 1e heren-EK op Duitse bodem van 2024 gaande. Het EK handbal welteverstaan. Maar dat dreigt op een deceptie uit te lopen voor de Nederlandse ploeg. Weliswaar de 2e poulefase gehaald, maar wel op een stevige nederlaag getrakteerd door Denemarken en 2 spelers kwijtgeraakt met een kruisbandblessure. We zijn deze column begonnen met Hollands glorie, maar sluiten af met een Hollandse zeperd.

Robbert: De mannenhandballers lopen vooral zware knieblessures op tijdens hun EK. Eerst Samir Benghanem en daarna Thomas Houtepen, terwijl topspeler Kay Smits sowieso al ontbreekt dit hele toernooi. Bij hem gaat het niet om zijn knieën, maar om een ontstoken hartspier. Maar es ist noch nicht vorbei voor onze handballers op Duitse bodem. Er zijn nog wel een paar potjes te spelen, hoor. Verwacht je soms dat het hatelijke spreekkoor Auf Wiedersehen wordt aangeheven? Eerlijk gezegd denk ik dat het Duitse publiek zoiets alleen tegen onze voetballers zou zingen.

Hein: Auf wiedersehen, dat zeg ik ook tegen jou. Benieuwd wat we volgende week weer te bespreken hebben.

(Foto: Vincent Jannink/ANP)

Geef een reactie