Oranje EK-opstelling sportweekend

Het sportweekend: 7 van de 11 posities in EK-opstelling Oranje al ingevuld?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Hoe ziet de EK-opstelling van Oranje eruit?

Hein: De interlandperiode, niet mijn favoriete periode in het voetbalseizoen, is weer voorbij. Ik heb de oefenwedstrijden tegen Schotland en Duitsland dus even links laten liggen. Maar ben jij er wel iets wijzer van geworden, Robbert? Hoeveel van de 11 plekken in de EK-opstelling kunnen we alvast invullen?

Robbert: Bart Verbruggen-Mark Flekken: 1-0, zeg ik. Op het oog was het een gelijkspelletje tussen deze 2 doelmannen die allebei in de Premier League spelen. Ik heb een lichte voorkeur voor de jongste van de 2, Verbruggen dus, want dan kunnen we er jaren mee voort. Verder verbaasde me het dat de om zijn voetenwerk geroemde Flekken een lelijke inspeelpass gaf in de wedstrijd tegen Schotland, die maar net goed afliep. De vaak geblesseerde Bijlow is minstens zo goed als deze 2 kandidaten.

Hein: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Positie 1 is dus alvast ingevuld, door naar de verdediging. Afhankelijk van het systeem, welke 4 of 5 spelers houden we achterin?

Robbert: Virgil (van Dijk) is een zekerheidje, herstel: een zekerheid. Nathan Aké en Denzel Dumfries ook. Zonder die laatste 2 ben je verloren. In een 5-mans achterhoede zet ik vanwege diens lagere foutenratio liever De Ligt erin dan Geertruida. Voor linker wingback hebben we Blind als we willen gaan voetballen en Hartman als we willen gaan draven en vechten. Dat hangt een beetje van de tegenstander af.

Hein: Dat wordt dus 5-3-2, met 3 zekerheidjes en 2 vraagtekens achterin?

Robbert: Eigenlijk 1-5-2-1-2, om het maar op z’n Van Gaals te zeggen.

Hein: Ja, die eerste 1 staat voor de keeper, die mogen we uiteraard niet vergeten. Het tweemansblok op het middenveld kunnen we ook al invullen. Als Frenkie de Jong weer fit is, is hij uiteraard onomstreden. Met Tijjani Reijnders als goede adjudant. Wie gaat daarvoor spelen, als aanvallende middenvelder? Herintreder Gini Wijnaldum?

Robbert: Die deed redelijk onopvallend mee, maar hij dook wel op voor de goal om te scoren tegen Schotland. En dat was ook precies waarom hij er weer bij is gehaald. Maar dat kan Guus Til van PSV ook en die is wel een stukkie jonger. Moet-ie wel geselecteerd worden! Zou wel raar zijn: hij wél in oranje en clubgenoot Joey Veerman niet. Die heeft voor de NOS-camera’s al gezegd dat zijn pech is dat hij op de positie staat van onze beste speler: Frenkie de Jong.

Hein: Die positie houden we dan nog open. Dan resteert alleen het spitsenduo nog. Onze bondscoach zet Memphis Depay altijd als eerste op het wedstrijdformulier, dat is ook wel een zekerheidje. Maar wie wordt zijn aanvalspartner? Malen, Gakpo, Weghorst, Bergwijn, Brobbey? De keuze is reuze voorin. Volkomen logisch dus dat Ronald Koeman een verzoek heeft ingediend om meer dan 23 spelers te mogen selecteren.

Robbert: Resumerend komen we tot de volgende opstelling. Keeper: Verbruggen; Verdediging: Dumfries, ?, Virgil, Aké, ?; Middenveld: blok De Jong-Reijnders; Aanvallende middenvelder: ?; Voorhoede: Memphis, ?.

Hein: 7 van de 11 namen kunnen we dus alvast invullen, onder voorbehoud van blessures, 4 posities zijn nog vraagtekens. Lezen we mee, bondscoaches van Polen, Frankrijk en Oostenrijk?

Wie wint Vlaanderens Mooiste, zonder Wout van Aert?

Robbert: Hein, op paaszondag is de hoogmis in het wielrennen: de Ronde van Vlaanderen! Helaas zal lokale held en favoriet Wout van Aert ontbreken in het deelnemersveld na zijn zware val in Dwars door Vlaanderen op woensdag. Heeft hij hiermee zijn laatste kans op het winnen van dit monument verspeeld? Want hij loopt al tegen de 30 en er komt alweer een nieuwe generatie aanzetten, met zijn eigen ploeggenoot, de Amerikaan Matteo Jorgenson voorop. Dé toptransfer van de voorbije winter.

Hein: Hoe buitenAerts hij ook is, De Wout heeft pech op 3 vlakken. 1. Hij is generatiegenoot – en dus tegenstander – van 2 andere fenomenen, Mathieu van der Poel en Tadej Pogačar. 2. Hij zit in een topploeg, waar niet alles op hem is afgestemd. In de Tour de France heeft hij bergen werk verzet voor Jonas Vingegaard, misschien is dat ten koste gegaan van zijn eigen ambities? En 3. Dit jaar kan hij zich eens wel volledig richten op Vlaanderens Mooiste en Parijs-Roubaix en dan overkomt hem dit…

Robbert: Na die kneiterharde valpartij, die ook oud-winnaar Mads Pedersen vloerde en diens Lidl-Trek-ploeggenoot Jasper Stuyven, blijft eigenlijk alleen Mathieu van der Poel nog over van de topfavorieten met 3 sterretjes achter de naam. En hij heeft ook nog een leuke kanshebber in zijn ploeg, in de persoon van Jasper Philipsen. Of zie jij er nog 1…?

Hein: Jij hebt hem al genoemd, Visma-revelatie Jorgenson. Ik zit nog te denken aan outsiders als Michael Matthews, Jonas Abrahamsen of Dries De Bondt, die al mooie dingen heeft laten zien dit voorjaar. Of een sterke tijdrijder à la Stefan Küng of Joshua Tarling? Of die dekselse Matteo Trentin? Zijn ploegleider Fabian Cancellara kent het parcours als zijn broekzak…

Wat maakt curling zo’n leuke kijksport?

Robbert: Heerlijk dat de Belgen de hoogmis de hele dag uitzenden. Het begint al om 9 uur ’s ochtends met het voorstellen van de ploegen. Ze nemen daar zelfs de neutralisatie mee in de uitzending. Het wordt bloedspannend, een zeer stressvolle zondag, die eindigt met de vrouwenkoers die uiteraard weer door wereldkampioene Lotte Kopecky gewonnen gaat worden. Wie wat minder de zenuwen wil krijgen, moet maar afstemmen op het WK curling. Als je de regels eenmaal doorhebt en de tactiek, is het eigenlijk net zo leuk als… Kom er maar in Hein en vertel het maar…

Hein: Eigenlijk net zo leuk als snooker, ook zo’n rustgevend schouwspel op Eurosport. Dat is dan het voordeel van 2 weken zonder clubvoetbal, ik heb me eens kunnen verdiepen in het WK curling. Hoe vreemd het er ook uitziet, vegen on ice, mijn bewondering voor de wereldwijde curlingtop is toch gegroeid. Die stenen zo perfect achter elkaar positioneren dat de tegenstander er niet meer langs kan, daar gaat heel wat training in zitten. Ook tijdens een voetbalinterlandperiode is er dus genoeg leuke sport op tv. Al ben ik blij dat er vanaf morgen weer Eredivisie is…

(Foto: Maurice van Steen/ANP)

Geef een reactie