Hennie Kuiper

Hennie Kuiper: “wie is die gehurkte man?”

Het werd uiteindelijk misschien wel zijn meest legendarische overwinning: de zege van Hennie Kuiper in Parijs-Roubaix in 1983.  Maar die overwinning ging niet zonder slag of stoot. Een man, gehurkt in de berm, zorgde er bijna voor dat Hennie de finish niet zou halen. Nu is hij op zoek naar deze man. 

Man van de klassiekers

Voormalig wielrenner Hennie Kuiper is tot 1988 actief als professional. Daarna is hij tot en met 1996 ploegleider. In 1972 werd hij Olympisch Kampioen op de weg en in 1975 wereldkampioen. Hij won 2 keer (1977 en 1978) de Tour etappe naar Alpe d’Huez en werd 2 keer tweede in het eindklassement van de Tour. Hij is nog steeds de enige Nederlander die de 4 topklassiekers Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije op zijn naam wist te schrijven.

Parijs -Roubaix

In de wielerklassieker Parijs -Roubaix moet Hennie uitwijken voor een gehurkte man. Hierdoor rijdt hij lek waardoor hij de zege op deze klassieker lijkt te verspelen. “Zoals veel renners tijdens Parijs-Roubaix reed mijn vader in de berm om niet altijd over de kasseien te rijden. Hij moest uitwijken voor de gehurkte man die aan het fotograferen was. Mijn vader verloor toen de tube van zijn achterband”, vertelt Bjorn Kuiper de zoon van Hennie. Uiteindelijk weet Hennie zich te herstellen en wint hij toch.

Boek over Hennie Kuiper

Op dit moment wordt er geschreven aan een boek over Hennie Kuiper. Om die reden zijn Hennie en zijn zoon op zoek naar de gehurkt man die in de berm foto’s zat te maken. Ze willen graag met hem in contact komen en mogelijk foto’s en verhalen uitwisselen. Veel weten ze niet van hem. Hij droeg een bril, had een tas bij zich en de kans is natuurlijk groot dat het een Fransman of Belg is.

Toeren met Hennie

Om de beginnende wielrenner een duwtje in de goede richting te geven heeft Hennie op MAX Vandaag een drietal cursussen te geven. Sportief fietsen, fiets repareren en recreatief fietsen. De cursussen zitten vol handige weetjes.

Hennie Kuiper en zoon Bjorn zijn woensdag 15 februari 2017 te gast in Tijd voor MAX.

Weet u wie de gehurkte man is? Stuur dan een mail naar: info@kampioenwilskracht.nl of ga naar de website van Hennie Kuiper.

Geef een reactie