Hartpatiënten

Hartpatiënten met gevaarlijke bacterie besmet bij operatie

Meer dan 100 hartpatiënten, waaronder 4 uit Nederland, zijn tijdens openhartoperaties met de gevaarlijke bacterie Mycobacterium chimaera besmet. Oorzaak is een apparaat uit een fabriek in Duitsland, dat tijdens openhartoperaties het bloed op de juiste temperatuur moet houden.

Internationaal onderzoek door Radboudumc

Het Radboudumc heeft een internationaal onderzoek naar deze zaak geleid. De eerste besmetting is vastgesteld bij een patiënt in Zwitserland, daarna zijn Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten gevolgd. In Nederland zijn 3 patiënten in het Isala-ziekenhuis in Zwolle besmet geraakt en 1 in het Erasmus in Rotterdam. Inmiddels zijn 2 van deze patiënten mede als gevolg daarvan overleden.

Waterreservoir

De besmettingen zijn veroorzaakt door zogeheten heater-cooler units, apparaten die tijdens openhartoperaties het bloed op de juiste temperatuur houden. De onderzoekers zijn erachter gekomen dat de besmettingen hebben plaatsgevonden door een waterreservoir waar de bacterie in zat, op het apparaat dat niet hermetisch is afgesloten. Een krachtige ventilator op het apparaat heeft de bacterie vervolgens door de operatiekamer geblazen.

Langzaam slopende ziekte

De bacterie Mycobacterium chimaera is familie van de tbc-bacterie en is resistent tegen alle schoonmaakmiddelen. “Het is een bacterie die maar zelden gezondheidsproblemen veroorzaakt. Soms zit hij in drinkwater, maar dat is geen probleem. Onze maag en darmen ruimen hem gewoon op”, zegt Jakko van Ingen, arts-microbioloog in het Radboudumc. Pas als de bacterie op een onnatuurlijke manier zoals tijdens operaties in het lichaam terechtkomt, kan hij ziekteverwekkend en zelfs levensbedreigend zijn. Mensen krijgen koorts, verliezen gewicht, zweten veel, zijn heel moe en verliezen conditie. “Het is een langzaam slopende ziekte die je kunt vergelijken met tuberculose die je – als je niet wordt behandeld – langzaam uitteert”, vertelt de microbioloog.

Nog zeker 2 jaar alert zijn

In Nederland zijn de betreffende apparaten inmiddels overal van de operatiekamers weggehaald. “De bron van de infectie is opgespoord en opgeruimd, maar artsen moeten nog zeker 2 jaar alert zijn op mogelijke patiënten”, benadrukt Van Ingen.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord