hartpatiënten

Meldpunt voor hartpatiënten die verontrust zijn over bacterie bij operatie

Patiëntenorganisatie Hartpatiënten Nederland is geschokt door het nieuws over de gevaarlijke bacterie Mycobacterium chimaera, waardoor verscheidene patiënten besmet zijn geraakt tijdens een openhartoperatie. De organisatie roept verontruste patiënten op contact met hen op te nemen.

Onderzoek Radboudumc

Onlangs is naar buiten gekomen dat 2 hartpatiënten in Nederland zijn overleden als gevolg van besmetting met de tbc-achtige bacterie. Er zijn meer dan 100 mensen uit verschillende landen besmet. Uit onderzoek onder leiding van het Radboudumc is gebleken dat de besmettingen zijn veroorzaakt door apparaten uit een fabriek in Duitsland. De zogeheten heater-cooler units, apparaten die tijdens openhartoperaties het bloed op de juiste temperatuur houden.

Meldpunt Hartpatiënten Nederland

Hartpatiënten Nederland onderzoekt of de besmetting te voorkomen was en verwijtbaar is. “We beraden ons op welke wijze we deze mensen kunnen helpen,” zegt een woordvoerder. Hartpatiënten Nederland vraagt mensen die als gevolg van zo’n openhartoperatie besmet zijn met de bacterie of vrezen daarmee in contact te zijn gekomen zich bij hen te melden. Dat kan via e-mail: meldpunt@hartpatienten.nl of tijdens kantooruren telefonisch via 0475-317272.

Apparaat inmiddels van de markt

Inmiddels zijn de betreffende apparaten overal uit de operatiekamers weggehaald. Het Radboudumc benadrukt dat artsen echter nog 2 jaar alert moeten zijn op mogelijk besmette patiënten. De bacterie Mycobacterium chimaera is resistent tegen alle schoonmaakmiddelen. Het organisme is voor gezonde mensen ongevaarlijk, maar bij een operatie kan de bacterie via een onnatuurlijke manier in het lichaam terecht komen. Dan kan de bacterie juist wel tot ziektes leiden en levensbedreigend zijn.

(Bron: ANP, Hartpatiënten Nederland)

Geef een antwoord