chemobehandeling

Halvering duur chemobehandeling bij darmkanker vrijwel net zo effectief

Internationaal onderzoek naar de werkzaamheid van chemo heeft aangetoond dat een duur van 3 maanden vrijwel net zo effectief is als een behandeling van 6 maanden in het geval van bepaalde soorten darmkanker. Enkele Nederlandse ziekenhuizen zijn inmiddels begonnen de chemokuren van bepaalde patiënten drastisch in te korten.

Even effectief

In de Amsterdamse ziekenhuizen AMC, OLVG en Antoni van Leeuwenhoek zijn de chemokuren van sommige patiënten in navolging van het onderzoek gehalveerd. Uit het onderzoek is gebleken dat onder patiënten die geopereerd zijn aan darmkanker en bij wie lymfeklieren in de buurt van de tumor kankercellen bevatten een behandeling van 3 maanden vrijwel even effectief is als een behandeling van 6 maanden. Het onderzoek is uitgevoerd met 12.800 patiënten in samenwerking met 244 kankerinstituten in 12 landen. Het percentage patiënten bij wie de darmkanker na 3 jaar niet is teruggekeerd bedraagt gemiddeld 74,6 procent voor mensen met de korte behandeling versus 75,5 procent bij patiënten die de normale lengte van 6 maanden chemo hebben gekregen.

Grote voordelen

De halvering van de behandeling heeft grote voordelen voor de patiënt. In plaats van 6 maanden ziek zijn van de chemo, is dat 3 maanden. Ook de bijwerkingen die gedurende de behandeling verergeren worden door het verkorten meer dan gehalveerd. Dat is niet alleen erg goed nieuw voor de patiënt, maar het betekent ook een enorme kostenbesparing. Tegen Het Parool zegt medisch directeur Emile Voest van het Antoni van Leeuwenhoek blij te zijn met de ontwikkeling: “want het betreft een zware behandeling met veel toxiciteit. Die gaat nu van een half jaar naar 3 maanden, met dezelfde overlevingswinst.”

Bijwerkingen

Ook Kees Punt, hoogleraar oncologie bij het AMC, reageert positief: “Eén van de vervelendste bijwerkingen, pijnlijke tintelingen en een doof gevoel in handen en voeten, die ook nog tot functieverlies kunnen leiden, is door halvering van de kuur afgenomen.” Punt verwacht dat het verschijnsel door het verkorten van de kuur daalt van 45 procent naar 15 procent van de behandelde patiënten.

Aanpassing Nederlandse richtlijn

Een aanpassing van de Nederlandse richtlijn op dit onderwerp ligt ter goedkeuring bij de beroepsgroep. Dat de Amsterdamse ziekenhuizen de chemokuren bij sommigen nu al bekorten is besloten na regionaal overleg. Voest stelt dat er in Nederland 13.000 patiënten met darmkanker zijn van wie de helft uitzaaiingen in de lymfeklieren of uitzaaiingen ‘op afstand’ heeft. Landelijk kan voor circa 5000 patiënten de helft aan chemotherapie bespaard worden, schat hij.

(Bron: parool.nl)

Geef een reactie