vallen in slaap

Gevoel van vallen in uw slaap? Hier wordt het door veroorzaakt

Misschien herkent u het wel, u schrikt opeens wakker, omdat u het gevoel heeft dat u een vrije val maakt. In werkelijkheid ligt u gelukkig veilig in uw bed. Waar wordt dit vreemde gevoel door veroorzaakt?

Hypnagoge schok

Dit vallende gevoel wordt een hypnagoge schok of slaapstuip genoemd. Het is de fase tussen het wakker zijn en het slapen en kan zich ook uiten in de vorm van een schok die door uw armen of benen gaat. Het is (nog) niet precies duidelijk waardoor een hypnagoge schok wordt veroorzaakt, maar er zijn wel enkele theorieën.

Slapende hersenen

De eerste theorie heeft te maken met de hersenen. Tijdens het slapen zijn uw spieren ontspannen en in de REM-slaap, de fase waarin u droomt, zijn de spieren van de ledematen zelfs tijdelijk verlamd. Omdat de hersendelen één voor één in slaap vallen kan het gebeuren dat de hersengebieden die zorgen voor waarneming nog wakker zijn, terwijl de hersendelen die uw spieren aansturen al slapen. Het wakkere hersengebied denkt daardoor dat u valt en spant in een reflex al uw spieren aan. Dit kunt u ervaren als een schokje in de ledematen.

Stress

Een andere theorie is dat het gevoel van vallen en de stuiptrekkingen worden veroorzaakt door stress, angst of een verstoorde nachtrust. De verschijnselen komen namelijk vaker voor wanneer u erg moe bent, of niet comfortabel ligt.

Volkomen ongevaarlijk

Een hypnagoge schok komt meestal niet vaker dan 1 of 2 keer per nacht voor en duurt per keer niet langer dan een paar seconden. Het is dan ook een ongevaarlijk verschijnsel, u laat hooguit een eventuele bedgenoot schrikken door de onverwachte beweging.

Periodieke ledemaatsbewegingsstoornis

Heeft u vaker last van een schokkerige sensaties in de ledematen en houdt dit ook langer aan? Dan is er misschien meer aan de hand. Bij terugkerende, langdurige stuiptrekkingen van de benen als u in bed ligt, kan dit duiden op een periodieke ledemaatbewegingsstoornis (PLMD). Bij deze slaapstoornis maken de benen, en soms ook de armen, schokkende bewegingen terwijl u slaapt.

Restless legs syndroom

PLMD wordt overigens vaak verward met het restless legs syndroom (RLS), maar ondanks dat de 2 vaak samengaan, is het niet hetzelfde. RLS veroorzaakt namelijk een irriterend, brandend en kriebelend gevoel in de benen en voeten. De klachten verminderen tijdelijk als u beweegt, vandaar de naam. Meer over RLS leest u in dit artikel dat eerder verscheen op MAX Vandaag.

(Bron: Plusonline, UZ Gent)

Geef een reactie

Reactie

    Phildeb says:

    Veel van de bovengenoemde klachten zijn mij bekend. Daarnaast ook nog onregelmatig slapen. Een vermoeden dat ik dit heb over gehouden aan 40 jaar onregelmatige werktijden, horeca en openbaar vervoer (van oktober 1976 t/m september 2016), bestaat bij mij. Ook ben ik nog onregelmatiger gaan slapen na een inbraak in mijn woning, terwijl ik thuis was. Door die onregelmatigheid val ik vaak overdag of ’s avonds in slaap. Is het nodig om dit te melden bij de huisarts ? Ik zou graag de regelmaat terug willen.