Geluk van ouderen

Geld maakt ook ouderen niet gelukkig

Het indexeren van uw pensioen of de verhoging van uw AOW met een paar procent: u wordt er niet gelukkiger van. Dat blijkt uit onderzoek van het bedrijf Silverbrains.

Geluk door gezondheid

“Geld maakt ook ouderen – net als mensen van een andere leeftijd – niet zomaar gelukkiger,” zegt Hans Kasper, medeoprichter van Silverbrains en hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Het zijn juist heel andere factoren die het welzijn van ouderen beïnvloeden, zoals gezondheid en eenzaamheid. Het oordeel over de eigen gezondheid is een stuk belangrijker dan geld. Van de ondervraagden is 63 procent van mening dat het goed of uitstekend gaat met hun gezondheid. Zo’n 25 procent oordeelt dat het redelijk gaat met de eigen gezondheid en 11 procent vindt dat het slecht of matig met hun gezondheid is gesteld.

Eenzaamheid

De grootste negatieve factor voor het welzijn is eenzaamheid. Zo’n 1 op de 5 ouderen in Nederland voelt zich soms, vaak of bijna altijd eenzaam. “Daarbij gaat het niet om het aantal mensen dat iemand kent of ontmoet, maar om de kwaliteit van de contacten,” zegt Hans Kasper. “We noemen dat emotionele eenzaamheid. Als je een heleboel mensen kent, maar alleen over koetjes en kalfjes kunt praten en niet over echte levensvragen, dan voelen mensen zich eenzaam.” Waar het de sociale eenzaamheid betreft, dus de kwantiteit van de contacten, is ruim 1 op de 10 ouderen eenzaam. Zij hebben hooguit één keer per maand een ontmoeting met vrienden, familie of kennissen.

Geld telt een beetje

Overigens speelt inkomen wel een rol bij het bepalen van het geluk. Het gaat dan vooral om de moeite om rond te komen en niet om de hoogte van het inkomen. Het gaat om een kleine factor: de invloed van eenzaamheid en gezondheid op het welzijn van ouderen is veel groter dan die van geld.

Uniek onderzoek

Het is één van de eerste Nederlandse onderzoeken naar het geluk en welzijn van ouderen. “Wat het uniek maakt, is dat we de economische invalshoek en de medisch/gerontologische invalshoek bij elkaar hebben weten te brengen,” zegt Hans Kasper. Het onderzoek bestaat uit een studie van verschillende wetenschappelijke publicaties en een peiling onder zo’n 500 ouderen.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  oosterwijck says:

  Dat is een hele geruststelling. … Ik dacht, dat ik niet gelukkig was, omdat ik amper kan rondkomen, maar gelukkig blijkt mijn depressie een andere oorzaak te hebben. Als ik dan toch niet gelukkig wordt van meer geld, kun je nog veel meer op mijn pensioen korten. Dan is er meer geld beschikbaar voor de elite. Dan worden die ook ongelukkiger met al dat extra geld. … Ha ha lekker puh.

  Hanneman says:

  Is toch eigenlijk geen onderzoek voor nodig? Volgens een vriend van me is het een natuurwet. Zaken die je écht nodig hebt om te bestaan kun je eigenlijk niet kopen. Gezondheid. Liefde. Leeftijd. Natuurlijk zijn verhogingen van een inkomen met een paar procenten niet zaligmakend. Als je arm bent en moeilijk kunt “rondkomen” kan het wel zo zijn dat je met die paar procenten in het vooruitzicht als kiezer makkelijk bent te paaien. Ik schreef ergens anders al dat je welbevinden niet per definitie wordt bepaald door de hoogte van je inkomen. Maar misschien zit er voor mensen die het met een laag inkomen “moeten doen” wel iets van zaligheid in consistentie, perspectief. Ouderen ondergaan niet alleen de dieverij van foute pensioenbestuurders maar ook die van zorgverzekeraars om maar eens zo’n partij aan te wijzen. Ze hebben dus niet alleen van doen met het nemen en geven van telkens weer maar een paar procenten. Ze moeten omgaan met de manier waarop met ze wordt omgegaan. Door ons. Ze zien met lede ogen aan hoe de samenleving steeds weer veranderd en aan soliditeit inboet. Dat de toekomst almaar onzekerder wordt dus hun kleinkinderen een lastig leven zouden kunnen hebben. Mijn korte termijn droom voor hen is dat we eens een sociale regering krijgen met zicht op dat soort zaken. Een regering die andere belangen dient als dan enkel die van de marktgedachte. Eenzaamheid komt veelal voort uit een gebrek aan gelegenheid en tijd om ook sociale kanten van het leven te onderhouden. Kinderen en kleinkinderen willen vaak best maar worden door een zo druk, zo productief mogelijk programma geleefd dat ze ’t gewoon niet kunnen. De menselijkheid moet terug in de samenleving en de partijen die al zo’n veertig jaar regeren gaan het niet voor ons regelen, zéker die ene niet! Hun zusterpartij en de vermeende christenen trouwens ook niet. Voor straks; zo u in de gelegenheid bent, stem. En dan niet van “doe maar wat” maar stem écht! Oh ja, die positiviteit en gulle lach zijn niet bedoeld voor u. De Premier van dit moment kent gewoon veel binnenpret. Om met Denk te spreken: TRAP ER NIET IN!!!

  Dieuwertje Eva says:

  Ik zou dolgelukkig en rijk zijn als ik met 65 AOW krijg ! het is niet veel ! maar 2 jaar langer werken red ik niet !