Eén op de vijf ouderen voelt zich eenzaam

In het najaar van 2015 komt MAX met een nieuwe serie over eenzaamheid. In Nooit Meer Alleen volgt Presentatrice Martine van Os het leven van vijf eenzame ouderen. De omroep wil met dit project laten zien hoe eenzaamheid het leven in kan sluipen en hoe iedereen er mee te maken kan krijgen.

Uit onderzoek van het MAX Opinie Panel blijkt dat één op de vijf ouderen zich eenzaam voelt. Eén op de tien ouderen geeft zelfs een 8 of hoger op de schaal van eenzaamheid, waarbij 10 extreem eenzaam is. Nog eens één op de tien ouderen geeft aan dat hij of zij geen vrienden of kennissen heeft waar leuke dingen mee ondernomen kunnen worden. Dit draagt bij aan het gevoel van eenzaamheid, dat maar lastig te doorbreken blijkt.

Op de vraag waarom mensen denken dat ze eenzaam zijn, komen uiteenlopende reacties:

Weduwe

“Na het overlijden van mijn man, nu ruim acht jaar geleden, mis ik een mannenmaatje. Vriendinnen lossen deze eenzaamheid niet op. Het is altijd weer alleen thuis komen.”

Geen intimiteit

“Ik ben niet alleen, maar getrouwd. Er is echter nog nauwelijks wat te praten en intiem contact hebben we al helemaal niet meer. Daarom voel ik me niet alleen maar toch eenzaam.”

Geldgebrek

“Door bezuinigingen in de zorg ben ik mijn baan verloren. Hierdoor heb ik maar weinig geld om medemensen te verwelkomen met een gezellig praatje of het aanbieden van een drankje of etentje.”

Hoe zit dat bij u? Bent u eenzaam of eenzaam geweest?

Geef een antwoord

Reactie

    Jacobine says:

    Ik ben al 42 jaar alleen en begin daar steeds meer last van te hebben – 83 jaar-
    Mijn oudste dochter -werkende weduwe – verleent mantelzorg, maar waar blijft haar vrije tijd voor zichzelf?
    Ze gaat mee naar het ziekenhuis – indien nodig en doet boodschappen met me.
    Ik ben haar heel dankbaar, maar voel me wel bezwaard.